Universitatea Ovidius găzduieşte pentru al patrulea an consecutiv cursul „Istoria și civilizația tătarilor”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 24 octombrie 2017, 05:00
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco–Musulmani din România și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” organizează pentru al patrulea an consecutiv în anul universitar 2016 – 2017 cursul „Istoria și civilizația tătarilor”.
Cursul este susținut de Metin Omer, doctorand la Universitatea „Hacettepe” din Ankara (Turcia).
Proiectul de cunoaştere a istoriei tătarilor se derulează în baza unui protocol de colaborare între Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.
Anul acesta ceremonia de deschidere a avut loc miercuri, 18 octombrie la Universitatea Ovidius în prezenta cursanţilor, a participanţilor din anul anterior.
Cursul festiv a fost deschis de Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, care a punctat importanța derulării acestui proiect atât pentru comunitatea tătară, dar și pentru mediul universitar constănțean.
Tot în cadrul ceremoniei de deschidere a cursului, a avut loc şi încredinţarea diplomelor absolvenţilor cursului din anul anterior. Diplomele de absolvire au fost înmânate de către drd. Metin Omer, titularul cursului.
În discursul său, drd. Metin Omer a mulțumit participanților la curs pentru interesul manifestat, Facultății de Istorie și Științe Politice, implicit Universității „Ovidius”, decanului Emanuel Plopeanu, pentru asigurarea cadrului propice desfăşurării cursului, “…este un proiect care poate la momentul la care el a fost iniţiat, puţini I-au intuit importanţa şi rostul. Cursul este deschis tuturor, nu numai studenţilor şi masteranzilor, şi este predat în limba română. Scopul nostru este acela de a ne consolida comunitatea pe de o parte, în jurul unor astfel de proiecte, reuşind totodată să ne cunoaştem mai bine propriile valori, dar şi să ne face cunoscuţi, să promovăm aceste valori în rândul populaţiei majoritare şi a celorlalte comunităţi entice. Este un exerciţiu de respect şi solidaritate pe care îl propun prin acest curs, fapt pentru care vreau să le transmit cursanţilor şi prin intermediul dumneavoastră că, deşi eu am propus nişte teme de dezbatere pentru acest an, sunt deschis oricăror alte dezbateri şi teme pe care ei le vor propune. În ceea ce priveşte temele propuse de mine, acestea acoperă istoria tătarilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, explică evenimentele importante şi prezintă biografii ale unor personalităţi sau descrieri ale unor locuri representative”, a precizat drd. Metin Omer, titularul cursului.
Ca si în anii precedenti, cursul este destinat membrilor comunitatii, studenților și masteranzilor de la Universitatea „Ovidius”, indiferent de specializare, dar si tuturor celor care, indiferent de pregătire sau vârstă doresc să afle principalele repere ale istoriei tătarilor.
Ghiulşen Ismail-Iusuf,
Radio România Constanţa