Parlamentul European adoptă noile reguli anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă și industria UE
Publicat de Camelia Teodosiu, 22 noiembrie 2017, 11:16
Deputații au votat miercuri reguli UE mai puternice pentru a combate importurile subvenționate și la preț de dumping provenite din ţări terţe.
Pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaționale sociale și de mediu pentru a preveni dumpingul. Obiectivul este de a întări protecția locurilor de muncă și companiilor UE în fața unor importuri ieftine incorecte din state terțe care interferează puternic în economie.
Ce e nou
• impactul dumpingului social și de mediu va fi luat în considerare în deciziile privind măsurile de anti-dumping
• Comisia va monitoriza circumstanțele din țările exportatoare. Companiile UE pot să se bazeze pe aceste rapoarte atunci când depun plângeri
• nu vor fi obligații suplimentare de motivare pentru companiile UE în cazurile de antidumping față de procedura actuală
• IMM-urile vor fi ajutate să respecte procedurile
• toate părțile implicate, mai ales sindicatele, pot contribui la deciziile privind măsurile de aparare comercială
Parlamentul a aprobat astăzi un acord informal privind noile reguli, încheiat cu Consiliul la 3 octombrie. Acordul a fost aprobat cu 554 de voturi la 48 și 80 de abțineri.
Președintele Comisiei pentru comerț internațional, Bernd Lange (S&D, DE) a declarat: „Sunt mândru de rezultatul obținut. Am întărit apărarea noastră comercială și ne-am asigurat că pentru prima dată în lume legislația privind apărarea comercială are în vedere respectarea standardelor de muncă și de mediu. Le-am dat industriilor noastre un sistem valabil pentru viitor pentru a se proteja față de practicile incorecte.”
Raportorul Parlamentului Salvatore Cicu (EPP, IT) a arat: “Astăzi nu discutăm doar despre situația Chinei dacă este sau nu o economie de piață, ci dacă sistemul nostru european poate și trebuie să creeze reguli egale pentru toți și dacă aceste reguli pot oferi aceleași șanse tuturor. Răspunsul este da, pentru că avem nevoie de competiție egală și corectă.”
Ce urmează
Noile reguli vor intra în vigoare după aprobarea formală în Consiliu și publicarea în Jurnalul Oficial.