Consumul a trei cafele pe zi, un beneficiu pentru sănătate?
Publicat de adinaiftime, 24 noiembrie 2017, 08:40
Oamenii care beau trei până la patru cești de cafea pe zi este probabil să aibă mai mult de câștigat din punct de vedere al sănătății decât de pierdut, consideră oamenii de știință de la Universitatea Southampton.
Astfel, potrivit studiului, cei care consumă cafea prezintă riscuri mai scăzute de deces prematur şi boli de inimă decât cei care se abţin. În plus, consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demenţă şi unele tipuri de cancer, a mai stabilit cercetarea, care pune cap la cap probe din peste 200 de studii anterioare, informează Agerpres.
Trei sau patru ceşti de cafea pe zi reprezintă un beneficiu pentru sănătate, susţin oamenii de ştiinţă, cu excepţia femeilor care sunt însărcinate sau care prezintă un risc ridicat de fracturi.
Pentru a înţelege efectele cafelei asupra sănătăţii, Robin Poole, specialistă în sănătate publică la Universitatea Southampton, a condus o echipă de cercetări care a efectuat o ‘analiză umbrelă’ a 201 de studii care au la bază cercetări fundamentate pe observaţie şi 17 studii bazate pe studii clinice în mai multe ţări.
Consumul a mai mult de trei ceşti de cafea pe zi nu a fost legat de efecte dăunătoare, dar beneficiile sunt mai puţin pronunţate.
Cafeaua a fost asociată şi cu un risc mai scăzut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată, endometrial, hepatic şi de piele, precum şi pentru diabet de tip 2, gută şi litiază biliară.