Ziua profesorului turc
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 24 noiembrie 2017, 19:47 / actualizat: 24 noiembrie 2017, 20:52
Pe 24 noiembrie, în Turcia, se sărbătoreşte „Ziua Profesorului”. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională în Turcia din 1981 în semn de apreciere pentru toate cadrele didactice. Evenimentul ţine să ne reamintească faptul că o educaţie de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.
Mustafa Kemal Atatürk este considerat primul profesor, datorită adoptării alfabetului latin la 1 noiembrie 1928.
Mustafa Kemal a mers prin sate şi cu creta pe tabla neagră i-a învăţat alfabetul latin pe turci şi le-a explicat cum trebuie pronunţate literele. Educaţia a avut de profitat de pe urma acestei reforme, căci tineretul din Turcia, rupt de trecutul dominat de religie, a fost încurajat să folosească noile oportunităţi educaţionale care le dădeau acces la tradiţiile umaniste şi ştiinţifice ale Occidentului.
Predarea limbii materne în şcoli este cel mai mare câştig obţinut de comunităţile etnice tătare şi turce, după 1989 aici în România. Atât limba maternă, cât şi religia islamică sunt elemente definitorii ale identităţii etnice şi un rol fundamental în păstrarea acestora revine profesorilor şi familiei. Legislaţia română în domeniu permite începerea studiului limbii materne în orice an de studiu, inclusiv la nivelul grupei de începători.
Astfel în instituţiile de învăţământ din Dobrogea aproximativ 4000 de elevi studiază limba turcă. Limba maternă tătară se studiază ca materie opţională în şcolile din localităţile Medgidia, M.Kogălniceanu, Techirghiol, Lumina şi în şcolile comunitare organizate la filialele UDTTMR.
În fiecare an „Ziua Profesorului” este marcată de UDTR şi UDTTMR prin activităţi specifice şi prin stimularea cadrelor didactice care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare.
Ghiulşen Ismail-Iusuf
Radio România Constanţa