Ascultă Radio România Regional Live

Prepararea modifică mâncarea

Prepararea modifică mâncarea

Publicat de adinaiftime, 17 decembrie 2017, 17:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

V-ați pus vreodată întrebarea cum prepararea modifică mâncarea, mai exact valoarea nutritivă a acesteia?

Consumul de alimente nutritive are un rol crucial pentru sănătate, energie și greutatea ideală a fiecărei persoane. Modul în care gătim mâncarea influențează valoarea nutritivă a acesteia. Prepararea mâncării ne ajută să o digerăm mai ușor și să asimilăm o parte mai mare de substanțe nutritive. De exemplu, proteinele în ouăle gătite sunt cu 180% mai ușor digerabile decât în cele crude. Însă, există elemente nutritive cheie care scad la prepararea în anumite moduri.

Fierberea este o metodă de preparare frecvent utilizată, în cadrul căreia mâncarea este gătită în apă la temperatura de 100 de grade. Cele mai „vulnerabile“ la acest mod de preparare sunt vitaminele solubile în apă adică vitamina C și complexul de vitamine B. Pe de altă parte, este demonstrat că la fierberea peștelui, în el se păstrează acizi grași omega-3 într-o cantitate mai mare decât în cazul prăjirii.

Coacerea nu afectează majoritatea mineralelor și vitaminelor, cu excepția vitaminei B. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când pregătim legume, să le consumăm crude drept salată, la cuptor sau la abur.

La sotare sau prăjirea prin agitare, mâncarea este preparată într-o tigaie la o temperatură medie sau înaltă,într-o cantitate minimă de grăsime. Aceste tehnici sunt similare, unica diferență fiind faptul că la prăjirea prin agitare mâncarea este agitată în permanență, temperatura este mai ridicată, iar timpul de preparare – mai scurt. Acest procedeu face parte din lista modurilor sănătoase de preparare. Gătitul de scurtă durată și în lipsa apei previne pierderea vitaminei B, iar grăsimea adăugată îmbunătățește asimilarea elementelor nutritive și a antioxidanților din legume.

Prăjirea presupune preparare într-o cantitate mare de grăsimi, la temperatură ridicată. Această metodă este recomandată de a fi evitată. Când grăsimea se încălzește la o temperatură înaltă, se formează substanțe toxice numite aldehide, care cresc riscul de cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Prăjirea păstrează vitaminele C și cele din grupa B, însă, distruge până la 85% din acizii grași omega-3, care sunt foarte sensibili la temperaturile ridicate.

Gătitul la abur este unul dinte cele mai nutritive medode de preparare. În cadrul acestuia se pierd cantități minime chiar și din cele mai instabile elemente nutritive precum vitamina C și acidul folic. Acesta este cel mai potrivit mod de preparare nu numai a legumelor, ci și a cărnii și a peștelui.

Pentru a fi siguri că aveți grijă de sănătatea și aspectul vostru fizic, adaptați fiecare aliment la modul său potrivit de preparare.

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:39

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Guvernul a adoptat un proiect de lege care reglementează intervenția pe timp de pace în cazul dronelor...

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern
În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:37

În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, în Centrul Național de...

În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România
Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.