Turiștii care vor veni la Timișoara în 2021 vor putea urma “Turul Revoluției”
Publicat de adinaiftime, 26 decembrie 2017, 19:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22
Turiștii care vin în Timișoara Capitală Culturală Europeană vor putea merge pe urmele Revoluției din 1989. Mai mulți istorici și oameni de cultură au întocmit un traseu tematic pe urmele Revoluției, pentru vizitatorii care vor veni în Timișoara.
Inginerul Dragoş Vlonga, iniţiator al Asociaţiei ”Iubesc Timişoara” şi al proiectului ”Descoperă Timişoara”, alături de istoricul Ioan Haţegan şi de muzicologul Luciana Ianculescu, a creionat ”Turul Revoluţiei”. Traseul tematic va purta turiștii pe drumurile pe care au trecut oamenii din 15 până în 20 decembrie 1989.
Turiştii vor traversa Bega peste Podul de la Maria, unde au avut loc primele confruntări violente între manifestanţi şi trupele militarizate, în seara de 16 decembrie 1989. Va urma Piața Victoriei unde, pe 17 decembrie, s-a tras împotriva mulțimii.
„Pe frontonul Palatului Lofler, vizavi de Operă, se văd şi azi urmele gloanţelor trase pe 17 decembrie. În Piaţă a fost ucis şi profesorul de muzică Csizmarik Ladislau, care le împărţea oamenilor texte cu cântece patriotice. În apropiere s-a ridicat Monumentul ‘Martirii’ al sculptorului Peter Jecza”, afirmă Dragoș Vlonga.
Din Piața Operei, turiștii vor ajunge în Piața Libertății unde se afla Comenduirea Garnizoanei. În apropiere se află ‘Memorialul Revoluţiei’, lângă Facultatea de Arte Plastice, loc în care se păstrează un bogat material documentar despre tragicele evenimente care au avut loc în acele zile în Timişoara şi în întreaga ţară.
În drum spre fosta Judeţeană PCR, actualul Palat Administrativ, turiştii vor vedea Monumentul ”Evoluţie”, ridicat în amintirea luptelor purtate de manifestanţii ce voiau să ajungă la sediul PCR. Protestatarii au reuşit, formând o piramidă umană, să smulgă stema partidului de pe zid, iar pe data de 20 decembrie au cucerit clădirea. O placă memorială fixată pe clădirea Prefecturii aminteşte de aceste evenimente.
“Pentru a împiedica accesul la sediul PCR dinspre Complexul Studenţesc au fost instalate trupe şi la Podul Decebal, din apropiere. Şapte oameni au murit aici pe 17 decembrie, sub tirul necontenit de câteva minute asupra populaţiei civile, iar cei răniţi au fost de ordinul zecilor. În faţa Băilor Neptun, de vizavi, se află Monumentul ‘Pieta’ al lui Peter Jecza. Cu acest monument încheiem turul de oraş la pas. În Piaţa Traian se află Monumentul ‘Clopotul’, realizat de Ştefan Călărăşanu, dedicat luptelor duse şi în acest cartier”, menţionează Vlonga.
Cel mai important monument dedicat eroilor Revoluţiei este ‘Complexul Memorial’ din Cimitirul Eroilor, în care crucile sunt simbolice. Acestea amintesc de cele 42 de trupuri furate din Spitalul Judeţean în noaptea de 17 spre 18 decembrie 1989 şi transportate în secret la Bucureşti, unde au fost incinerate.