Ascultă Radio România Regional Live

Anul 2017 a fost unul bun pentru sportul românesc

Anul 2017 a fost unul bun pentru sportul românesc

Publicat de adinaiftime, 29 decembrie 2017, 19:00

Până la urmă anul care se încheie peste câteva zile a adus românilor şi câteva succese notabile. Chiar dacă sportul în România nu mai este o prioritate ca pe vremuri, totuşi câţiva tineri talentaţi antrenaţi de foşti campioni, glorii de odinioară, reuşesc să mai aducă ţara noastră în prim planul sportului mondial.
Tenisul de câmp, canotajul, luptele, tenisul de masă, scrima şi handbalul, au fost sporturile care au menţinut tricolorul pe podium anul acesta.
Simona Halep şi Horia Tecău, au scris din nou istorie pentru tenisul românesc.
Jucătoarea din Constanţa reuşeşte însfârşit să devină Numărul 1 Mondial şi încheie anul cu o frumoasă victorie în turneul demonstrativ din Thailanda, unde le-a învins pe Johanna Konta şi pe Karolina Pliskova.
Horia Tecău alături de Julien Rojer câştigă turneul de Grand Slam de la US Open. Sportivul nostru a mai câştigat două turnee de Grand Slam, Wimbledon în 2015 tot cu olandezul Rojer şi Australian Open în 2012 la dublu mixt, alături de americanca Mattek-Sands.
Luptele o altă ramură sportivă care în trecut ne-a adus atâtea satisfacţii, reuşeşte să revină în top. România câştigă o primă medalie la o ediţie a Campionatelor Mondiale de senori prin argintul Alinei Vuc. Am avut o primă clasare pe podium şi la Cupa Europei pe naţiuni la lupte feminin. De asemenea pentru al treilea an consecutiv, luptătorii români obţin titluri europene la cadete şi junioare prin Roxana Ţif şi Ştefania Priceputu. Luptătorii din România au mai câştigat medalii la Campionatele Mondiale la diferite categorii de vârstă, precum şi la Jocurile Francofoniei.
Tenisul de masă şi-a respectat blazonul şi anul acesta, iar Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs au devenit reginele europei.
Echipa naţională feminină de tenis de masă a câştigat medalia de aur la Campionatul European În finală, fetele noastre au învins Germania cu 3-2, selecţionată pentru care au evoluat şi două chinezoaice naturalizate.
Din lotul nostru au mai făcut parte şi Adina Diaconu şi Irina Ciobanu, precum şi reputatul antrenor Viorel Filimon. România a mai cucerit aurul pe echipe la fete de trei ori la Stuttgart în 1992, la Zagreb în 2002 şi la Aarhus în 2005 şi a mai jucat alte patru finale la Ostrava în 2010, la Gdnask în 2011, la Schwechat în 2013 şi la Ekaterinburg în 2015. În palmaresul echipei feminine mai figurează şi un bronz la Europenele de la Sankt Petersburg din 2008.
Un alt sport care în anii trecuţi ne răsfăţa cu foarte multe medalii, reuşeşte să treacă de o perioadă mai grea şi aduce din nou tricolorul românesc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Este vorba canotaj.
Echipajul României, format din Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea şi Daniela Druncea se impug în proba de 8+1 şi câştigă aurul la Campionatul Mondial de la Sarasota. România a mai câştigat tot la Sarasota aurul şi la dublu vâsle feminin categorie uşoară, prin Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă.
Canotoarele şi canotorii noştrii au mai câştigat anul acesta opt medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Campionatele Europene de canotaj Under -23 din Polonia de la Kruszwica.
Chiar dacă 2017 nu a fost unul foarte bun pentru scrima românească, totuşi se pare că tranziţia la schimbul de mâine se face corect, iar rezultatele încep să se arate.
Amalia Tătăran a obţinut bronz cu echipa de spadă la Campionatele Europene de senioare şi argintul la individual la Campionatul European de tineret, în timp ce a masculin, Iulian Teodosiu a câştigat bronz la individual la CE de tineret şi locul 6 cu echipa de sabie la CM.
Surpriza de anul acesta din scrima feminină românească, este Bianca Pascu, cea care a cucerit bronzul la individual la Europenele de la Tbilisi.
Handbalul o altă disciplină sportivă care ne-a obişnuit de-a lungul anilor cu atâtea rezultate prestigioase, se pare că nu mai este ce a fost o dată.
Singura medalie obţinută de handbalul românesc este de argint şi a venit de la echipa feminină care a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Ungaria. Naţionala de seniori a ratat calificarea la Campionatul European din 2018, iar cea feminină a fost eliminată neaşteptat de Cehia în optimi la Campionatul Mondial, după un parcurs foarte bun în grupă.
La nivel de echipe de club, CSM București cu noua achiziţie Cristina Neagu, ajunge din nou în Final 4 în Liga Campionilor, după ce în 2016 câştigase trofeul, dar anul acesta s-a mulţumit doar cu bronzul.
Ar mai fi de menţionat un rezultat foarte bun din atletism. Singurele medalii aduse de atleţii români, care reprezintă şi o premieră pentru România, sunt cele de la Campionatele Mondiale de alergare montană. A fost o medalie de bronz la individual prin Denisa Dragomir şi alta tot de bronz cu echipa.
Ţinând cont de regresul cluburilor şi a bazelor sportive, putem spune după rezultatele obţinute de sportivii români, că încă mai contăm pe plan european şi mondial. Dacă politicienii vor continua să fie aproape indiferenţi faţă de sportul românesc, atunci cu siguranţă peste câţiva ani totul va fi istorie, iar ocuparea unui loc 10 sau 15 într-o competiţie va fi considerată o performanţă.

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
DSC_0098 Foto Brad si Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Actualitate joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant