Târgul Meşterilor Populari aparţinând etniilor și expoziția ”Multiculturalitate dobrogeană”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 8 iunie 2018, 08:12
Muzeul de Artă din Populară a organizat în perioada 19-21 mai 2018, Târgul Meşterilor Populari din Dobrogea, prima manifestare de acest gen aparţinând etniilor din această zonă etnografică.
Potrivit directorului instituţiei, Maria Magiru, evenimentul pe platoul din faţa instituţiei, au participat cu obiecte tradiționale meşteri români, ruşi lipoveni, bulgari, greci, turci, tătari şi armeni. Aproximativ 20 de meşteri populari mesagerii principalelor meşteşuguri ale etniilor din Dobrogea, au pus în valoare portul, tradițiile și obiceiurile care-i reprezintă prin: țesături, costume populare, împletituri din papură, ceramică, broderie manuală, rogojini, podoabe din mărgele.
„Este primul târg pe care-l organizăm cu participarea tuturor etniilor din Dobrogea alături, sigur, de românii dobrogeni. Referindu-mă la etnii sunt prezenţi aici meşteri turci, tătari, ruşi-lipoveni, bulgari, armeni. Anul acesta, cu ocazia Zilei Constanţei, când în cadrul muzeului am deschis expoziţia «Multiculturalitate dobrogeană», ne-am gândit că ar fi un eveniment deosebit organizarea acestui târg al meşterilor populari din Dobrogea şi sunt sigură că de aici, în perioada următoare, mulţi vor pleca şi la târgurile organizate de reprezentanţii Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti, care se plângeau de-a lungul anilor că Dobrogea le lipsea din cadrul manifestărilor lor”, a subliniat directorul muzeului, Maria Magiru.
Meşteşugurile tătăreşti au fost reprezentate de tulcenii Reian Adilsah (broderii), Geambai Nedin (tărtăcuţe pictate). Despre aceste obiecte tradiționale Reian Adilșah ne-a spus: „Prima ediție a târgului a fost organizat frumos!… scopul a fost de promovare a valorilor culturale ale etniilor. Obiectele tradiționale expuse de noi au fost costumele populare lucrate manual, papuci de casă tip târlici, prosoape cu motive tradiționale, diverse obiecte confecționate din material lemnos cu motive tătărești realizate de Geanbai Naidin.„
O altă doamnă păstrătoare a tradiției turco-tătare Epsen Memet din Constanța a completat tabloul obiectelor de artizanat (broderii şi podoabe din mărgele) turco-tătare. Aceasta purta o rochie tradițională unde principalul element de decor de era laleaua de inspirație otomană. Despre participarea la târg și despre obiectele specifice Epsen Memet a relatat următoarele: „De când mă ştiu am fost pasionată de handmade. Una din mătuşi m-a învăţat să croşetez, atunci era la modă macrameul, alta m-a învăţat să cos şi să tricotez. Pasiunea pentru mărgele a început cu o provocare. În momentul în care s-a creat grupul Şezătoare Constanţa(actualmente Cusături dobrogene) am fost printre primele care au răspuns prezent, iar de aici a început totul. Vedeam fetele cum se mândreau cu moștenirea lor, multe lucruri frumoase, ii, ștergare, etc. Așa că am început să caut și eu. Văzusem ceva în trecut, dar nu știam de unde să le mai găsesc. Noroc cu mama mea! Le păstrase, iar pe 1 decemebrie 2015 le-am scos pentru prima data în lume, creând un colț tătăresc în cadrul șezătorii. O altă provocare a fost participarea mea la acest târg. Iar în momentul de față am început să aranjez standul spunând o poveste a familiei și etniei mele și acela de a împodobi un „koșe„ un colț cu obiecte lucrare manual cu ștergare, prosoape, batiste colorate cu margini din dantelă, cămăși din in și multe podoabe precum, brățări și coliere din mărgele. M-am bucurat nespus de mult, atunci când oamenii veneau și le povesteam despre zestrea bunicii, despre modul cum își împodobeau tătăroaicele camerele, despre „sunnet„(momentul circumciziei la băieți) și patul împodobit pentru micul padișah cu șemberuri (batice înflorate cu margini croșatate cu dantelă), mendiluri (batiste brodate), șevreuri(ștergare),etc.„ a conchis Epsen Memet.
Totodată constănţenii au avut ocazia să admire şi costume populare originale, specifice românilor şi etniilor prezente de sute de ani în ținutul dintre Dunăre şi Mare, prezentate în expoziţia cu caracter temporar „Multiculturalitate dobrogeană”, dedicată tot Zilei Constanţei şi a Zilei Internaţionale a Muzeelor.
Ghiulșen Ismail-Iusuf
Radio România Constanța