Eveniment editorial- ”Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 31 octombrie 2018, 12:23 / actualizat: 1 noiembrie 2018, 8:21
Cu ocazia Zilei Armatei Române la Constanţa a avut loc un eveniment editorial de excepţie, colonel (r.) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanța în cadrul evenimentului „100 de ani împreună”, organizat de Asociația Cultura-, şi-a lansat lucrarea „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945”.
Lansarea a avut loc în prezenţa unui numeros auditoriu la Palatul Administrativ Constanța – Sala „Remus Opreanu”. La întâlnirea moderată, din partea gazdelor, de Adina Bocai, au luat cuvântul pentru a vorbi despre volum: Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Col. Florin Marian Barbu, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”, Dr. Costin Scurtu, Director Muzeul Militar Național „Ferdinand I”.
Lucrarea s-a bucurat de aprecierile umanime ale celor prezenți fiind considerată un exercițiu de memorie menit să evoce soldații de religie islamică ce au luptat în cele două războaie mondiale în armata română într-un an frumos din punct de vedere al istoriei: Centenarul Marii Uniri. Este o carte impresionată, datorită faptului că autorul prezintă documente originale cercetate şi scoase la lumină după o muncă asiduă de luni şi ani, de mers la arhivele militare, a veteranilor de război şi nu în ultimul rând ore întregi de înregistrări audio a veteranilor aflaţi în viaţă povestind vremurile de război şi lupta lor pentru supravieţuire.
Spre deosebire de alte naționalități turcii și tătarii au fost de o fidelitate extraordinară față de Statul Român. O demonstrează și excelenta lucrare „Eroi musulmani în Armata Română” a col. (r) Remus Macovei, apărută în 2013 la Constanța sub auspiciile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Circa 1500 de eroi musulmani au luptat în cele două conflagraţii mondiale. O mare parte dintre aceştia, oameni simpli, în marea lor majoritate plugari, s-au jertfit sub drapelul tricolor la Turtucaia, Topraisar, Mărăşeşti, Cotu Donului, Oarba de Mureş, Chilioara, Mohostanya sau Strani.
Actuala lucrare este o ediţie revizuită şi adăugită a celei din 2013, ea având la bază sugestiile şi informaţiile primite de la reprezentanţii comunităţii musulmane, noile documente descoperite în arhivele militare şi civile şi lucrările istorice apărute în perioada 2013-2018. „Am păstrat din structura lucrării anterioare capitole referitoare la pregătirea militară, mobilizarea şi participarea la acţiunile militare, recompensarea militarilor musulmani constănţeni şi a urmaşilor acestora şi cinstirea memoriei celor jertfiţi pe câmpurile de luptă. În anul Centenarului această lucrare se vrea a fi un îndem la meditaţie, la reflecţie în special a tinerilor, inclusiv a celor musulmani, asupra necesităţii cunoaşterii istoriei comune a minunaţilor locuitori ai Dobrogei, care indiferent de etnie sau religie au trăit, muncit, suferit şi luptat pentru patria lor România”, a argumentat şi a subliniat importanţa lucrării autorul colonelul (r) Remus Macovei.
Vorbitorii au apreciat inițiativa colonelului (r) Remus Macovei pentru activitatea sa susţinută în a prezinta istoria și eroismul musulmanilor pe aceste meleaguri şi au urat un călduros „La mulţi ani !“ Armatei Române.
Una din ultimele legi iniţiate de fostul deputat, Dr. Aledin Amet, acual subsecretar de stat în cadrul DRI, a fost Legea 27/2010, privind construirea unui monument comemorativ dedicat eroilor musulmani care și-au dat viața pentru România în cele două războaie mondiale. De altfel o iniţiativă cu adânci semnificaţii pentru etnia tătară, deoarece ea se constituie într-un veritabil „statut” al recunoaşterii Tătarilor ca etnie aparţinând de drept şi de fapt, acestui spaţiu înnobilat prin muncă, dar şi prin jertfa de sânge pe care au dat-o libertăţii şi propăşirii Patriei comune – România, unică şi indivizibilă. Monumentul s-a construit pe aleea principală a Cimitirului Central Musulman din municipiul Constanţa. Se speră şi se doreşte, totodată, ca el să-şi ocupe locul de drept între celelalte monumente ale Dobrogei. Tot un monument al eroilor este construită prin efortul comun al comunităţii musulmane din localitatea Eforie Sud. Monumentul este amplasat în curtea geamiei.
Evenimentul care include simpozionul și lansarea lucrării „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945” va avea loc și în data de 3 noiembrie, la București, și în data de 10 noiembrie, la Tulcea.
Proiectul este finanțat de Departamentul Pentru Relații Interetnice /Guvernul României, iar volumul a apărut la cunoscuta editură Imperium din Constanța.
Ghiulşen Ismail-Iusuf
Radio România Constanţa