România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș
Publicat de Dan Boanţă, 5 decembrie 2018, 13:44
1 decembrie 2018… 100 de ani de la făurirea României Mari. La aniversarea Marii Uniri, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România prezintă cele mai importante 100 de momente din istoria poporului român pentru că viitorul unei naţiuni este strâns legat de moştenirea trecutului.
În an Centenar, conștientizăm în mod deosebit că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești şi, de aceea, acum, la aniversarea a 100 de ani, studiourile teritoriale Radio România prezintă Istoria românilor în 100 de momente esențiale pentru a le transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.
100 de evenimente ce au determinat construirea unei naţiuni unite, puternice, demne şi independente.
100 de momente definitorii din istoria românilor pentru Centenarul României, 100 de zile, 100 de materiale audio difuzate în programele studiourilor teritoriale, 100 de filme de prezentare pe canalul Youtube dedicat proiectului eualegromania.ro sau pe paginile reţelelor de socializare ale posturilor teritoriale.
În cadrul acestui proiect, expoziția ”România 100 – Eu aleg România” a pus la dispoziția publicului larg o lecție de istorie inedită.
Cele 10 panouri ale expoziției ”România 100 – Eu aleg România”, ediția dedicată anului Centenar, atrag permanent vizitatori în Cetatea medievală a Tg. Mureșului. Pe fiecare dintre cele 10 panouri sunt prezentate câte 10 momente istorice ale poporului român, precum și o trimitere online către proiectul inițiat de Radio România Regional, pe adresa site-ului www.eualegromania.ro.
Elevii clasei a IX-a G de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Tg. Mureș
au vizitat panourile, asistând la o veritabilă lecție de istorie inedită.
Profesorul de istorie Ciprian Fărcaș de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” și elevii clasei a IX-a G au apreciat inițiativa Radio România de a le povesti oamenilor în această formă, inedită, momente relevante care au dus, în final, la Marea Unire.
Profesorul le-a vorbit elevilor, printre altele, despre marele dramaturg I.L. Caragiale și despre opera sa, la fel de actuală și acum ca și atunci în societatea noastră:
“Caragiale critică societatea în care trăia și o face prin dialoguri comice, prin personajele sale. Ceea ce îl face celebru pe Caragiale este că opera lui este mereu actuală, mereu avem aceleași personaje, de exemplu politice, oameni dornici de voturi, votanți care nu știu cu cine să voteze, alegeri care se organizează dinainte. Îl avem pe Caragiale și ca om, îl vedeți acolo în imagine, stă la o masă împreună cu George Coșbuc, cu încă trei mari scriitori. Ei au avut șansa să trăiască toți în aceeași epocă, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu și alți membrii ai Junimii. Deci această inițiativă a Radio România este una foarte bună, s-a reușit să se sintetizeze în 10 panouri toată istoria țării. Plus că pe site se găsesc filme, o sursă bună, e mai bine decât alte site-uri unde sunt scrise minciuni. Este tot ceea ce trebuie elevii să știe, în esență”.
Tinerii afirmă că istoria nu reprezintă doar o materie cu note de luat la clasă, ci este istoria noastră, a poporului nostru, de unde avem multe de învățat. Printre iluștrii înaintași, copiii au dat ca exemple pe Vlad Țepeș sau pe Constantin Brâncoveanu și pe fiii săi. Nu în ultimul rând, elevii s-au referit și la lecția Holocaustului din al Doilea Război Mondial, ca eveniment care nu ar trebui să se mai repete.
Informațiile inserate în panourile expuse sub formă de texte și imagini ale fiecăruia dintre cele 100 de momente ale istoriei poporului român, de la origini și până în 1918, continuă să atragă zi de zi vizitatori care trec prin Cetatea medievală din Tg.Mureș.
Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost animată de zeci de elevi care au participat la momentul cultural-artistic pregătit de Studioul Teritorial Tîrgu Mureș al Radio România, în cadrul expoziției România 100 – Eu aleg România.
Publicul târgumureșean s-a putut bucura timp de mai multe săptămâni de cele 100 de momente esențiale din istoria românilor reprezentată în 100 de imagini de pe panourile expuse în Cetate. Elevii și profesorii au susținut recitaluri de cântece și poezie, acompaniate la pian și la vioară, iar cei talentați la desen au participat la atelierul de creație artistică.
Radio Târgu Mureș și-a propus să arate publicului că privim cu mândrie spre trecutul nostru, dar și spre viitorul reprezentat de copiii talentați, a spus managerul studioului teritorial, Lavinia Nicoleta Ghișa:
“Copiii pot veni aici în Cetate să acceseze QR Codurile de pe cele 10 panouri care conțin câte zece momente din istoria românilor și să intre pe site-ul eualegromania.ro, unde găsesc aceste documentare. Profesorii au, practic, o bază de date, pe care o pot folosi la clasă, accesând site-ul nostru cu o tabletă sau telefon și am dorit să popularizăm acest eveniment în rândul școlilor, al elevilor, tocmai chemându-i aici, la fața locului și trăind un moment istoric pur românesc. A fost gândit prin a promova talentele și moștenitorii României până la urmă”.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, apreciază proiectul Radio România, care, la împlinirea a 90 de ani de existență, promovează valorile românești:
”Mai e puțin timp până la 1 Decembrie, atunci când vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, atunci când ne vom bucura împreună de ceea ce am realizat în cei 100 de ani. Apreciez în mod deosebit proiectul promovat de Radio România sub genericul România 100 – Eu aleg România, care și-a propus să evidențieze 100 de momente importante din istoria României. Practic, Radio România a reflectat 90 de ani din cei 100 de ani, de când România este mare, este așa cum și-au dorit-o înaintașii noștri și cum ne-o dorim și noi. De 90 de ani, Radio România și de 60 de ani Radio Tg. Mureș, au fost principalul mijloc de informare în masă. Radioul a fost cel care a promovat echidistanță și nu numai că a informat populația, dar a fost și este principala instituție mass-media care a promovat valorile românești, a promovat cultura românească, a promovat, de ce să nu spunem, spiritul acesta patriotic și dragostea față de țară și popor”.
Și cadrele didactice, dar și elevi ai Colegiului Național “Unirea”, Colegiului “Al. Papiu Ilarian”, Liceului de Artă și Gimnaziului “Europa” au cântat și au dansat, au interpretat scenete și au prezentat eseuri despre patrie și istoria sa bogată, exprimând bucuria întâmpinării Centenarului Marii Uniri.
La vernisajul expoziției au participat elevi de toate vârstele, care au avut și câteva idei pentru o Românie mai bună, mai frumoasă și mai sănătoasă.
“România 100 – Eu Aleg România” este un proiect cultural Radio România susținut de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.