Liderul ALDE Europa, la RFI: România ar trebui să fie un mediator eficient la şefia UE
Publicat de Camelia Teodosiu, 9 ianuarie 2019, 13:00
Cosmin Ruscior – România trebuie să ia în serios recomandările făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO privind statul de drept, declară într-un interviu la RFI eurodeputatul olandez Hans van Baalen, preşedinte al partidului ALDE Europa. El crede pe de altă parte că România este pregătită să exercite preşedinţia rotativă a UE: „Meleşcanu este un ministru bun, care cunoaşte foarte bine Europa, aşa că eu sunt încrezător că va fi o preşedinţie pozitivă”.
Reporter: Care credeţi că sunt principalele provocări ale României la preşedinţia Consiliului UE?
Hans van Baalen: România este un stat important în regiune – Moldova, Ucraina, Rusia – aşa că sper că România va fi capabilă să pună pe masă chestiunea securităţii şi că va putea să lucreze ca preşedinte al Uniunii cu Statele Unite, pentru a avea o poziţie fermă faţă de Rusia şi faţă de agresiunea rusească din regiune. Asta cred eu că este important. Desigur, avem problemele curente, precum Brexit, situaţia din Magreb şi din lumea arabă, situaţia legată de comerţul cu SUA. Deci sunt multe subiecte pe agenda preşedinţiei româneşti a Uniunii Europene.
Rep.: Ce credeţi că ar trebui şi nu ar trebui să facă România, ca preşedinte al Consiliului UE?
Hans van Baalen: România ar trebui să fie un mediator eficient, să aducă cele 28, respectiv 27 de state, după Brexit, împreună, să formuleze poziţii comune, asta este foarte important. În al doilea rând, m-aţi întrebat ce nu ar trebui să facă România. Îl avem pe Barnier, care negociază cu britanicii în numele celor 27 de ţări membre ale Uniunii, deci România nu ar trebui să-i facă treaba. România ar trebui să facă în aşa fel încât să le fie posibil lui Barnier şi May să obţină acordul Camerei Comunelor asupra acordului Brexit, altfel vom avea un Brexit dur, ceea ce ar fi rău pentru noi toţi.
„E foarte important ca GRECO şi Comisia de la Veneţia să fie luate în serios”
Rep.: Cum aţi descrie credibilitatea României, în clipa de faţă? Atât Parlamentul European, cât şi Comisia Europeană au criticat Bucureştiul pentru modificările aduse legilor justiţiei. Cât contează acest lucru, în context?
Hans van Baalen: Bineînţeles că are un impact, dar noi în grupul ALDE din Parlamentul European şi în partidul ALDE, pe care-l conduc, am spus că ni se pare foarte important ca atât Comisia de la Veneţia, cât şi GRECO să fie luate în serios, în privinţa recomandărilor făcute României privind statul de drept. E foarte important, dar vom judeca România în funcţie de întregul ei mandat la şefia Consiliului Uniunii Europene, nu vom ţine cont de un singur punct, indiferent cât de important ar fi el.
Rep.: Aţi spune că România este un preşedinte atipic al Consiliului UE?
Hans van Baalen: Nu, nu aş spune asta. Am spus-o într-un sens mai degrabă pozitiv, referindu-mă la poziţia geo-strategică a României în regiune, relaţia ei cu SUA şi NATO sunt importante argumente favorabile. Dacă vă uitaţi la alte preşedinţii, toate au puncte slabe şi puncte forte, indiferent că vorbim de o ţară mică sau mare din estul sau vestul Europei. Va trebui să evaluăm peste şase luni cât de productivă a fost preşedinţia românească. Să fim optimişti şi să sperăm că România este capabilă să reformeze statul de drept într-un mod pozitiv, cu ajutorul recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi altor foruri ale Consiliului Europei.
Rep.: Credeţi că România este pregătită să exercite mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene?
Hans van Baalen: Da, cred că asta nu va fi o problemă. Am avut o preşedinţie germană cu mult timp în urmă, care nu a fost atât de bine organizată, deşi vorbim de o ţară mare, cu multă experienţă. Am avut de asemenea mandate ale unor ţări mici, ca Belgia, Danemarca sau Olanda, care au fost bune. Prin urmare, haideţi să judecăm mandatul României după o jumătate de an, dar eu sunt optimist. Meleşcanu este un ministru bun, care cunoaşte foarte bine Europa, aşa că eu sunt încrezător că va fi o preşedinţie pozitivă.
Rep.: Ce le recomandaţi colegilor din ALDE România, în privinţa statului de drept?
Hans van Baalen: După cum probabil ştiţi, am avut un Congres ALDE la Madrid anul trecut, unde am discutat foarte deschis cu colegii noştri de la ALDE România despre viitor şi despre statul de drept. Aş spune că este foarte importantă Comisia de la Veneţia, iar noi vom urmări cum va ţine cont ALDE România de ce spune această Comisie şi de condiţiile ei şi cred că vom lucra într-un mod foarte pozitiv cu ALDE România în acest sens.