Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști
Publicat de Cristina Ion, 26 martie 2019, 11:33
Funicularul care traversează centrul oraşului Reşiţa, construit între anii 1963-1964, este o mărturie a sistemului de transport, ingenios gândit, al calcarului de la cariera de pe Valea Domanului către fostul combinat siderurgic.
Construcţia impunătoare este ca o punte de 3,5 km lungime, din care aproximativ 600 de metri traversează oraşul, marcând în aer hotarul dintre Reşiţa Montană şi Reşiţa Română.
Proiectul de transformare a acestei construcții va fi realizat de arhitectul Oana Stănescu, reșițencă stabilită la New York, dar care se întoarce periodic acasă pentru acest proiect. “Intervențiile vor fi minime deoarece structura este foarte bună, avem o expertiză tehnică de la UPT în acest sens, și atunci am luat în calcul modul în care putem să exploatăm structura astfel încât să devină ofertantă pentru locuitorii orașului. Funicularul face legătura între două dealuri și poate deveni un mijloc de acces între acestea, dar și un mod de a integra transportul și peisajul în oraș. Din punct de vedere industrial Funiclularul nu își mai poate face treaba. Fiind un punct de atracție și un reper al orașului, ne dorim să îl dezvoltăm pe ramura turistică”, a precizat arhitectul Oana Stănescu
După reabilitare, pe structura funicularului vor fi montate diverse atracții turistice tiroliană, bungee jumping, alei pietonale, piste pentru biciclete, zone de recerere și tobogane sunt doar câteva dintre ideile care sunt prevăzute în proiect.
Cât timp va trece până când planurile vor prinde viață, rămâne de văzut, Doar trăim în România.