Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Turneul Internațional al Tinerilor Oameni de Știință
Publicat de Andra Radu, 5 aprilie 2019, 13:02 / actualizat: 2 mai 2019, 7:39
Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov este singurul din România care va participa la Turneul Internațional al Tinerilor Oameni de Știință, care va avea loc în Belarus. Este pentru prima dată când România are echipă în această competiție, care testează în același timp cunoștințele elevilor din fizică, biologie și chimie.
Echipa care va participa este alcătuită din șase elevi, cinci din clasa a IX-a și un elev de clasa a șaptea.
Prof. coordonator Carmen Tănăsescu a declarat pentru Radio România Brașov FM: “Turneul Internațional al Tinerilor Oameni de Știință a fost organizat pentru prima dată în urmă cu 15 ani la Moscova, iar pe prcurs s-a internaționalizat. Acum vorbim de 23 de echipe internaționale și este pentru prima dată când solicităm participarea României.”
Căpitanul echipei noastre este o elevă din clasa a IX-a, Mara Nicolau: “Acest concurs presupune o serie de fight-uri care au la bază disciplinele biologie, chimie și fizică, rezolvarea unor probleme din toate punctele de vedere, inclusiv științific.Există proiecte, există experimente care să demonstreze modul în care rezolvat problemele respective.”
Cel mai mic elev este în clasa a șaptea, va participa la Olimpiada națională de fizică, și este laureat al unei alte competiții de top, Tudor Corto: “Odată ce ai ales o țintă trebuie să explici ce ai putea găsi acolo și de ce ar trebui ca NASA sau ESA să trimită o sondă spațială acolo. Eu am ales Titan pentru că acolo sunt niște lacuri cu metan și apă înghețate și m-am gândit că am putea trimite sateliți care ar putea topi gheața, iar metanul urcând în atmosferă ar putea produce efectul de seră sau încățzirea titanului.”
Competiția se va desfășura în luna august în Belarus, iar pentru a ajunge acolo echipa are nevoie de cinci mii de euro.
Această competiţie nu intră în calendarul competiţional al Ministerului Educaţiei Naţionale, astfel încât elevii trebuie să suporte costurile pe care le implică participarea.