Avantajele consumului de ciocolată neagră
Publicat de Andra Radu, 2 mai 2019, 13:31
Ciocolata este dulcele preferat de cei mai mulți dintre noi. Fie că vorbim despre ciocolata neagra, cicolata albă, cea cu lapte, cu alune ori cu alte arome, inevitabil în coșul de cumpărături se va afla o ciocolată.
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol.
În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman.
Ciocolata, benefică pentru sănătate
Consumul de ciocolată neagră s-a dovedit benefic pentru sănătate.
Oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda din California au constatat că un consum de doar 48 de grame de ciocolată îi ajută pe oameni să-şi însuşească mai bine şi mai uşor diferite informaţii.
Experţii americani recomandă consumul de ciocolată neagră cu un conţinut ridicat de cacao, deoarece îmbunătăţeşte imunitatea activităţii organismului şi creierului.
1. Ciocolata neagră menține flexibilitatea vaselor de sânge
Ciocolata neagră poate menţine flexibilitatea vaselor de sânge şi, astfel, poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Cacaoa are acest efect profilactic, datorită flavonoidelor pe care le conţine.
2. Ciocolata neagră, aliatul în combaterea hipertensiunii arteriale
Ciocolata neagră poate fi eficientă în combaterea hipertensiunii arteriale, susţin specialiştii britanici. Simptomele hipertensiunii arteriale – dureri de cap, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie rămân de obicei neobservate.
Potrivit specialiştilor din organizaţia de cercetare a sângelui, Blood Research UK, ciocolata neagră poate fi un bun aliat în lupta împotriva hipertensiunii arteriale. Experţii reamintesc că, potrivit unui număr mare de studii, ciocolata neagră are efect vasodilatator datorat flavanolilor pe care îi conţine.
Anumiti experţi sunt, însă, sceptici cu privire la beneficiile pe termen lung ale ciocolatei negre referitor la scăderea hipertensiuni arteriale.
3. Ciocolata, aliatul-surpriză împotriva diabetului!
Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani.
Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză. Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Oamenii de știință au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.
4. Mirosul de ciocolată te ajută să renunți la fumat
Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh au efectuat un studiu pentru a demonstra faptul că mirosul de ciocolată ajută la renunţarea la ţigări. Acelaşi efect îl au alte arome plăcute, cum ar fi vanilia şi menta sălbatică.
Echipa de cercetători a efectuat experimente cu fumători care încearcă să renunţe la acest obicei. Mirosul de ciocolată i-a ajutat să-şi reducă pofta de nicotină cu 23%. La voluntarii cărora li s-a oferit tutun să miroasă, scăderea poftei de nicotină a fost mai mică – 14%.
Cercetătorii subliniază că noua metodă netradiţională se poate dovedi mai eficientă decât terapiile de substituţie anti-nicotină.