Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor
Publicat de Andra Radu, 17 aprilie 2020, 13:56
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă.
Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.
Se crede că ouăle s-au roşit datorită sângelui curs din rănile lui Iisus Hristos. De aceea în această zi se „ruşesc”, se spune în Oltenia, şi se încondeiază ouăle.
Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru. Femeile ştiu că trebuie să respecte postul întru totul, chiar post negru, pentru ca sufletul creatoarei să intre în rezonanţă cu sufletul chinuit de încercări al Mântuitorului.
Tot în ziua de Vinerea Mare se face pasca. Ea va însoţi ouăle şi vinul roşu la masa de Înviere.
Bărbaţii nu seamănă nimic în această zi. Tot ce s-ar semăna, s-ar usca, aşa cum se usucă lacrimile de durere pe obrazul brăzdat de întristare.
Tradiţia mai spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat, dacă va fi vreme bună, anul nu va fi prea roditor.
Este şi o zi de reconciliere cu cei cu care vă aflaţi în conflict, de iertare.
Vă doresc să iertați din inimă, să cereți iertare din suflet, să găsiți pacea sufletească și să vă bucurați de acest Paște. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de pace și iertare.