Ascultă Radio România Regional Live

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversarea compozitorului și dirijorului IONEL TUDOR – La Mulți Ani 65!

Ionel Tudor (www.rador.ro).1100
Foto: Ionel Tudor (www.rador.ro).1100

Publicat de Bogdan Dragomir, 22 octombrie 2020, 09:25 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:53

Astăzi, la Radio România Regional – MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îi dorim LA MULŢI ANI, cu sănătate şi cu toate gândurile bune artistului, compozitorului, prietenului  și colegului nostru IONEL TUDOR!

Ionel Tudor s-a născut la 22 octombrie 1955, la Bucureşti.

Este absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1976-1980), la clasa de pian, unde a studiat cu Mircea Costache, Dan Grigore, Dinu Petrescu şi Sandu Sandrin.

„Stele perechi” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” (1995 C&P Roton & Radio România), interpretată de Marina Florea.

Pe perioada celor patru ani de studii, a activat ca interpret la clape în formaţia de rock progresiv – pop rock „Academica” – înfiinţată, în 1974, la iniţiativa lui Mircea Romcescu, student, pe atunci, la Conservator – alături de Mircea Romcescu (chitară solo, voce), Eugen Tegu (bas) şi Sorin Scurtu (tobe). Cei patru aveau să impresioneze la Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti, din 1977, unde obţin locul I, iar piesa “Mesaj de pe Vega”, compoziţia lui Mircea Romcescu, câştigă “premiul de creaţie”. De asemenea, sunt invitaţi apoi, la Gala “Săptămâna”, din martie 1977, iar la sfârşitul anului, aceeaşi revistă îi consideră cea mai bună trupă a anului la categoria “speranţe”.
Dealtfel perioada în care Ionel Tudor s-a aflat alături de „Academica” a fost una dintre cele mai glorioase din istoria trupei, Academica a câştigat mai multe premii la festivalurile studenţeşti de la Craiova (1978) şi Galaţi (1979), a participat la “Gala Săptămâna Top ‘79”, a obţinut trei premii la faza finală a Festivalului ”Cântarea României” – cea mai bună “trupă profesională”, cel mai bun pianist – Ionel Tudor şi cel mai bun solist vocal – Mircea Romcescu. Sunt invitaţi în repetate rânduri în show – uri de televiziune, înregistrează mai multe piese pentru Radiodifuziune, în 1979 înregistrează, la “Electrecord”, albumul „Purtăm un cânt” şi participă la Festivalul Club A, ediţia a III-a, în perioada 5 – 8 iunie 1979.

Între anii 1980 şi 1991, Ionel Tudor a fost profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, în care a pregătit şi lansat numeroşi solişti ce au căpătat notorietate în timp, printre care Monica Anghel, Gabriel Cotabiţă, Adrian Enache, Nicola, Carmen Trandafir, regretata Mădălina Manole, sau Alexandra Ungureanu.

În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor şi tot în acelaşi an a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor şi soliştilor români.

„Te aștept să vii” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” (1995 C&P Roton & Radio România), interpretată de Mirabela Dauer.

Din anul 1982, pe lângă activitatea de profesor, compozitor, orchestrator şi colaborator al Orchestrei Radio, a condus, ca dirijor şi şef de orchestră, un grup instrumental propriu – Formaţia Ionel Tudor – , cu care a asigurat acompaniamentul orchestral la toate marile festivaluri şi concursuri naţionale de creaţie şi interpretare de muzică uşoară, cum ar fi Festivalul Mamaia, Festivalul Melodii şi Festivalul Bucureşti şi alături de care a obţinut premii şi diplome ca dirijor şi şef de orchestră.

După o colaborare de tânăr, de la vârsta de 14 ani, ca pianist, cu orchestrele radio, perioadă în care a evoluat sub baghetele dirijorilor Sile Dinicu, Cornel Popescu şi Ion Cristinoiu, din anul 1991 s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio cu care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale, a acompaniat pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” de la Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia, iar din anul 1994 conduce Big-Band-ul Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti.

„Piano, Pianissimo” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Compoziții IONEL TUDOR” (din arhiva Radio România Regional – C&P Ionel Tudor) interpretată de Angela Similea.

Este compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) – din 1990 – şi membru al biroului de conducere a secţiei de muzică pop şi jazz  a UCMR.

De-a lungul timpului a devenit membru al Consiliului Director al Asociaţiei Dreptului de Autor din România (ADA) şi membru al Comisiei Centrale pentru Atestarea calităţii de artist liber profesionist.

A fost, de asemenea, membru sau preşedinte de jurii la numeroase concursuri şi festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale. A susţinut nenumărate recitaluri şi gale muzicale şi a dirijat pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional „Bucureşti”, Festivalului Internaţional Cerbul de Aur Braşov, Festivalului Mamaia, Festivalului George Enescu, la Festivalul Internaţional de Teatru, la Festivalurile Internationale de Jazz de la Bucureşti şi Sibiu. A dirijat, de asemenea, şi pe numeroase scene de peste hotare.

Este compozitor al coloanelor sonore a patru filme artistice de lungmetraj, colaborând astfel cu regizori precum Gheorghe Vitanidis, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan şi Şerban Marinescu. Inspiraţia sa muzicală a stat astfel la baza peliculelor „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia Gheorghe Vitanidis, muzica fiind realizată în colaborare cu George Grigoriu), „Expediţia” (1988, regia Mircea Moldovan), „Un studio în căutarea unei vedete” (1989, regia Nicolae Corjos) şi „Turnul din Pisa” (2002, regia Şerban Marinescu).

Ionel Tudor (www.rador.ro).1100

Ionel Tudor (www.rador.ro).1100

A compus musicaluri sau muzica de scenă pentru piese de teatru, incluzând aici şi reorchestrarea musicalului „Bunp seara, domnule Wild” de Henri Mălineanu. Astfel, i-am ascultat muzica în „Mi se pare că mă-nsor” (1975), muzică de scenă la piesa lui Emil Braghinski şi Eldar Riazanov, în româneşte de Călin Florian şi Tudor Steriade, în „Elefănţelul Bimbo (1985), musical pentru copii, libretul de George Mihalache, „Elefănţelul Bimbo şi Pantera roz (1980), musical pentru copii, libretul de George Mihalache, „Ah, misterele iubirii (2003), musical, libretul de Flavia Buref, „Un noroc cu cântece” (2005), musical, libretul de Flavia Buref şi „Importanţa de a fi prost” (2006), musical, libretul de Aurel Storin, după Oscar Wilde.

A compus zeci şi zeci de piese muzicale, unele devenite şlagăre.

„Noapte albastră” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Compoziții IONEL TUDOR” (din arhiva Radio România Regional – C&P Ionel Tudor) interpretată de Gabriel Cotabiță.

 

Între acestea regăsim melodii precum Piano-Pianissimo (1981), pe versuri de Harry Negrin, „La cinci şi jumătate, la Universitate (1983), pe versurile soţiei sale, Andreea Andrei, „Nu îţi spun te iubesc” (1985), pe versuri de Andreea Andrei, „Te-aştept să vii” (1987), pe versuri de Andreea Andrei, „Noapte Albastră” (1987), pe versuri de Andreea Andrei, „Te rog, domnişoară, nu pleca” (1991), pe versuri de Andreea Andrei, „Uneori” (1991), versuri de Andreea Andrei, „El Amor” (1992), pe versuri de Joey de Alvare, „Mi-e dor de ochii tăi” (1993), pe versuri de Andreea Andrei, „Se repetă istoria” (1995), pe versuri de Luana Mitran, „Şansa e de partea mea” (1996), pe versuri de Andreea Andrei, „Mama” (1996), pe versuri de Elena Cârstea, „Nu-i târziu” (1997), pe versuri de Andreea Andrei, „Drumul meu, viaţa mea” (1998), versuri de Andreea Andrei, „Ia-mi şi sufletul cu tine” (2001), versuri de Andreea Andrei, sau „Tell me why” (2002), pe versuri de Mirela Fugaru.

A obţinut sute de premii şi trofee, atât în calitate de compozitor cât şi ca dirijor.

Melodiile compuse sau orchestrate de Ionel Tudor au obţinut, printre altele, Trofeul „Şlagăre în devenire” – 1981, Premiul Publicului – „Şlagăre în devenire” – 1982, Diploma pentru merite în activitatea cultural-artistică – decernată de Comitetul de Cultură Bucureşti – 1984, Premiul Publicului-Festivalul Naţional „Melodii ’81”, Premiul Juriului – „Melodii ’82”, Premiul Publicului – Mamaia ’83, Premiul  III – Festivalul  „Bucureşti ’84”, Diploma pentru contribuţia adusă la reuşita concursului – „Melodii ’83”, Diploma pentru contribuţia adusă la reuşita concursului – „Mamaia ’84”, Premiul Ansamblului Tineretului – 1985, Premiul Juriului „Melodii ’85”, Premiul  III – „Mamaia ’85”, Premiul  I  – ”Mamaia ’86”, Diploma şi Titlul de Laureat al festivalului – „Melodii ’87”, Premiul  I – „Mamaia ’88”, Diploma şi Titlul de Laureat – „Mamaia ’89”, Premiul I şi Trofeul – „Mamaia ’91”, Premiul de creaţie al UCMR – 1991, Premiul I şi Trofeul – „Mamaia ’93”, Premiul III  – „Mamaia ’95”, Premiul III – „Mamaia ’96”, Premiul  II – secţiunea şlăgare – „Mamaia ’97”, Premiul  II – secţiunea creaţie – „Mamaia ’97”, Trofeul Festivalului „Cântecul de dragoste” – 1997, Premiul I – „Mamaia ’99”, Premiul de creaţie al UCMR – 2000, Premiul Juriului – Festivalul „Cântecul de dragoste” – 2002, Premiul „Bravo-Bravissimo” pentru promovarea imaginii României în lume – 2002, Diploma de Onoare în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc – decernată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2002, Locul 8-9 – Eurovision 2002, cu piesa „Tell me Why” interpretată de Monica Anghel şi Marcel Pavel, Premiul Special pentru cea mai bună reprezentare a României la Festivalul Eurovision, în cadrul Premiilor muzicale Radio România ediţia a III-a – 2003, Premiul „Tradiţie şi Profesionalism în muzică”, decernat de revista „Actualitatea Muzicală” pe anul 2003, Trofeul Steaua de Aur – Bucureşti – 2004, Premiul UCMR pentru Muzical – 2003, Premiul I – secţiunea creaţie – Mamaia 2006, Premiul presei – Mamaia 2006, Trofeul „Duminica în familie – 10 ani” – 1998-2008, Diploma in Honoris acordată de Primăria Municipiului Bucureşti – 2009, sau Premiul de excelenţă – Mamaia – 2010.

„Șansa e de partea mea” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Compoziții IONEL TUDOR” (din arhiva Radio România Regional – C&P Ionel Tudor) interpretată de Luminița Anghel.

 

Ionel Tudor (foto www.rador.ro).1100

Ionel Tudor (foto www.rador.ro).1100

 

În calitate de şef de orchestră a obţinut premii şi distincţii precum Diploma pentru formaţia orchestală Ionel  Tudor – „Mamaia ’84”, Diploma dirijorului Ionel Tudor pentru merite în activitatea cultural-artistică – decernată de Comitetul de Cultură Bucureşti, Diploma formaţiei Ionel Tudor – „Melodii ’85”, Diploma formaţiei Ionel Tudor – la festivalurile „Mamaia ’85”, „Mamaia ’86”, „Melodii ’87”, „Mamaia ’87”, „Mamaia ’88” şi „Mamaia ’98”, Diploma şi Premiul de Excelenţă pentru Big Band-ul Radiodifuziunii Române – dirijor Ionel Tudor – pentru întreaga activitate profesională – „Mamaia 2001”, Premiul I pentru recitalul Big Band-ului Radio la concursul Caselor de producţie muzicală din Romania – „Mamaia 1998”, Trofeul Jazz 2002 – la Gala Premiilor Radio Bucureşti – pentru Big Band-ul Radio – 2003, Premiul Criticii de Jazz pentru CD-ul „Big Band Blues” pe anul 2002, Trofeul TVR50 şi Diploma de excelenţă pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române – 2006, Premiul pentru Jazz – decernat de revista Actualitatea Muzicală – 2007, Diploma Aniversară Radio România 80 – 2008, sau Trofeul “Duminica în familie” 1998-2008 – în martie 2009, Premiul revistei Actualitatea Muzicală” pe anul 2016 pentru cea mai buna trupa de acompaniament, Trofeul de Excelență in domeniul artelor – acordat de Primăria Municipiului București – 2018, Diploma de Excelență – acordată de Consiliul Județean Brăila și Centrul de Creație Brăila – 19 mai 2019, Premiu de excelență cu ocazia aniversării a 25 de ani la pupitrul dirijoral al Big Band-ului Radio – acordat de Primăria Municipiului București – 30 sept. 2019 –  la Gala de Excelență a valorilor societății românești, București, 2019.

Sursa: Agenția de presă RADOR, arhiva Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.

P.S.: Îi mulțumesc prietenului Ionel Tudor pentru încrederea acordată Cvintetului vocal LUCHIAN, de a interpreta una dintre cele mai apreciate piese ale sale din primii ani de compozitor! La mulți ani, cu drag, Ionel!

„Hai să mergem la plimbare” (m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „Cvintetul LUCHIAN” (din arh. pers. Bogdan Dragomir), interpretată de Cvintetul LUCHIAN (Ioan Luchian Mihalea, Bogdan Dragomir, Cristian Caragea, Mircea Cotiga, Mihai Tiulete).

 

Cvintetul Luchian la Sala Radio (foto din arh. Bogdan Dragomir)

Cvintetul Luchian la Sala Radio (foto din arh. Bogdan Dragomir)

 

Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.

 

 

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!