Teodora Mazere (corespondent): Ca urmare a redimensionării Misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, detaşamentul generat de Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoşani s-a transformat în Compania „Dacii” şi este acum parte integrantă din  Batalionul de Protecție a Forței „Jderii”.

Împreună cu o parte din camarazii nemțeni, ei își desfășoară activitatea pe Baza Aeriană Bagram. România este unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolut Support, cu peste 600 de militari dislocați în prezent.

Locotenent colonel Vasile Mironescu: Sunt locotenent colonel Vasile Mironescu, comandantul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii” din Piatra Neamţ. Militarii sunt prezenţi în teatrul de operaţii Afganistan de aproximativ două luni.

Pe parcursul acestei perioade nu am avut probleme deosebite, militarii s-au adaptat foarte bine la rigorile specifice acestui teatru de operații și moralul este unul foarte bun. Vom continua să ne facem datoria prin muncă și efort susținut 24 din 24 de ore, prin spiritul de camaraderie specific jderilor nemţeni.

Colaborăm foarte bine cu partenerii NATO, conform cerințelor, la care se adaugă o foarte bună relaționare umană, bazată pe încredere reciprocă și profesionalism.

Teodora Mazere (corespondent): „Gheparzii Transilvani” au ajuns acasă, iar colegii din contingentul rotațional generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” vor participa pentru următoarele șase luni la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al alianței, în cadrul căreia vor avea oportunitatea de a se instrui alături de militari americani, polonezi, britanici și croați, aparținând grupului de luptă NATO dislocat în Baza Militară din Bemowo Piskie.

Mircea Zemţev, comandantul detașamentului românesc din Polonia: Mă bucur că am reușit, pe parcursul unei săptămâni, să dislocăm toate forțele detașamentului rotația a 9-a în teatrul de operații, în baza Bemowo Piskie Training Area, și în această perioadă am definitivat luarea în primire a tuturor echipamentelor tehnice auto de apărare antiaeriană de la colegii noștri „Gheparzii Transilvani”. A avut loc și transferul de autoritate.

O parte dintre noi avem și alte misiuni în teatrul de operații. Eu personal sunt la prima misiune, pentru mine emoțiile au fost destul de mari, dar această interacțiune a fost una foarte bună cu militarii din celelalte contingente din cadrul battle group-lui din această bază.

Încercăm să ne pregătim pentru primele trageri la începutul lunii mai, în cooperare cu partenerul din cadrul Alianței.

Teodora Mazere (corespondent): În final ajungem în Bosnia și Herțegovina, un alt teatru de operații unde acționează militarii români. Lansată în 2004, Misiunea „Alteea” numără în prezent peste 600 de soldați din cinci țări partenere și 15 state membre.

Participarea României la Operațiunea „Alteea” reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât și a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității și stabilității în regiune.

Comandant Vasile Mironescu - B634 Afganistan
Comandant Vasile Mironescu – B634 Afganistan