Adrian Gîtman (realizator rubrică): Peste 4.000 de militari români şi aliaţi participă cu aproape 600 de mijloace tehnice la Exerciţiul Multinaţional NOBLE JUMP 2021, care se desfăşoară în perioada 19 mai-2 iunie pe teritoriul ţării noastre.

Exerciţiul este planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa, este condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli şi reprezintă cea de-a treia etapă a Exerciţiului NATO „Steadfast Defender 21”, ce conţine secvenţe de pregătire şi instruire a forţelor NATO, prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România.

În cadrul NOBLE JUMP 2021, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est facilitează dislocarea pe teritoriul României a componentei terestre a Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, structură care formează vârful de lance al forţei de reacţie a NATO.

Cele trei etape ale „Steadfast Defender 21” sunt explicate de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, locotenent-colonelul Grant Kelly, intervievat de Iuliana Anghel.

Locotenent colonel Grant Kelly: Prima se referă la consolidarea componentei militare și a traversării Atlanticului, asigurându-ne că aliații noștri din America de Nord pot ajunge pe continentul european.

A doua parte, care a fost un exercițiu planificat de colegii noștri din Germania, la Ulm, s-a focalizat pe deplasarea acelor resurse și forțe militare în interiorul continentului european, deci, pe mobilitatea militară.

Iar ceea ce vedem în cea de-a treia etapa a exercițiului este dislocarea foarte rapidă a Forțelor cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat într-un anumit loc, pentru a putea descuraja orice altă agresiune sau escaladare la un moment dat. Deci, exercițiul în sine cuprinde trei capabilități strategice.