Şase filme româneşti noi şi apreciate, printre care „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, premiat cu Ursul de Aur, şi documentarele „Lemn”, co-regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, şi „Holy Father”, de Andrei Dăscălescu, vor putea fi văzute în proiecţii speciale la a opta ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” de la Timişoara, care va avea loc între 15 şi 18 iulie la Grădina de Vară „Capitol” şi Faber.
În afara competiţiei de şase filme realizate de regizori din România aflaţi la început de drum, Ceau, Cinema! propune de asemenea o selecţie cu câteva dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimului an, semnate de cineaşti consacraţi, dar şi premiera a două debuturi surpriză în documentarul de lungmetraj.
De o proiecţie specială va mai avea parte un alt film recent al lui Radu Jude, documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă. Prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum a ediţiei din 2020 a Festivalului de la Berlin, „Ieşirea trenurilor din gară” este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941.
„Holy Father” va putea fi văzut la gala de închidere. Acesta a obţinut premiul publicului la Festivalul de Film Astra şi premiul special al juriului în competiţia de documentare la Festivalul de la Sarajevo.
Realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, „Lemn” este un documentar de lungmetraj care urmăreşte fenomenul tăierilor ilegale şi al comerţului cu lemn din România, Peru, Rusia şi China.
Filmul se concentrează pe investigaţii iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi actualul director al organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency (EIA).
După avanpremiera de la Festivalul One World Romania, documentarul de debut „Certitudinea probabilităţilor” de Raluca Durbacă, va avea la Ceau, Cinema! a doua sa proiecţie.
În tradiţionala secţiune de filme bănăţene, Ceau, Cinema! va prezenta în premieră documentarul timişorean „Swamp City” de Ovidiu Zimcea şi Bogdan Puşlenghea, în prezenţa realizatorilor şi a unora dintre protagonişti. Filmul este un studiu al scenei muzicale underground din Timişoara în primul deceniu după căderea regimului comunist.