Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Omagiu Maestrului TEMISTOCLE POPA – Comemorare 100!
Publicat de Bogdan Dragomir, 27 iunie 2021, 08:45 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:29
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Aici puteti asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – Realizator/Doina Iacoban – Regizor de emisie):
Vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unui creator de şlagăre, un adevărat “muschetar” al muzicii uşoare româneşti, pe care îl aniversăm – in memoriam – în această săptămână, la 100 de ani de la naştere! Respectul nostru deosebit pentru compozitorul TEMISTOCLE POPA!
*****
Compozitorul TEMISTOCLE POPA (pseudonimul artistic al lui Mistocli Popa) s-a născut la Galaţi, la 26 iunie 1921 şi a decedat la 26 noiembrie 2013, la Bucureşti. A fost absolvent al Conservatorului din Bucureşti (promoţia 1939), şi a urmat cursuri de perfecţionare ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1958-1960). A studiat flautul, harpa şi saxofonul, a fost copil de trupă în Batalionul de Gardă Bucureşti, iar în perioada 1943-1962 a fost instrumentist (a cântat la flaut şi saxofon) în orchestre celebre de teatru muzical, precum “Atlantic”, “Alhambra”, Teatrul de Estradă Bucureşti, dar şi în Orchestra de jazz Bucureşti. În 1961 a debutat cu prima sa compoziţie, melodia “Lalele”, pe versurile lui Aurel Storin, care devine imediat şlagăr în interpretarea inegalabilului Luigi Ionescu.
În memoria ascultătorilor au rămas şlagărele pline de farmec semnate de Temistocle Popa, precum: “Chitare” (interpretată de Dan Spătaru), “Cu cine semeni dumneata?” (Aurelian Andreescu), “Poiana cu flori” (Trio Grigoriu), “Zorile” (Luigi Ionescu), “Asta seară m-am îndrăgostit” (Adrian Romcescu), “Trecea fanfara militară” (Dan Spătaru), “Gioconda se mărită” (Ştefan Bănică), “Bine-ai venit, iubire!” (Mirabela Dauer), “Inimă” (Ileana Sărăroiu), “Margarete” (Margareta Pâslaru), “Măicuţă, îţi mulţumesc” (Dan Spătaru), “Un petic de cer” (Mirabela Dauer), “Şoapte de iubire” (Doina Badea), “Vino, iubire!” (Daniel Iordăchioaie), “Pentru inima mea şi a ta’ (Angela Similea), “În rândul patru” (Anda Călugăreanu/Dan Spătaru). Deşi s-a remarcat prin compoziţiile de muzică uşoară (voce şi pian), a compus şi muzică de film, pentru peliculele: “Mic album muzical” (1958), “Amintiri din Bucureşti” (1959), “La vârsta dragostei” (1963), “Electronicus” (1963), “8 minute de vis” (1965), “Cerul începe la etajul III” (1967), “Cântecele mării” (1969), “Tinereţe fără bătrâneţe” (1968), “Cântecele mării” (1969).
A obţinut importante premii la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia (1963, 1964, 1965, 1966), Marele Premiu al acestui festival revenindu-i în 1969; Premiul de Excelenţă al UCMR pe anul 1999 — la secţiunea muzică uşoară. În 2008, la Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, compozitorului Temistocle Popa i-a fost acordat Premiul de Excelenţă, pentru întreaga sa activitate muzicală pusă şi în slujba Radioului. La 9 noiembrie 2004 i-a fost decernat Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru îndelungata şi prodigioasa activitate, evidenţiată prin numeroase piese de mare succes, în special de muzică uşoară, dar şi muzică de jazz, de film sau simfonică. În 20 octombrie 2011 s-a lansat cartea biografică dedicată lui.
Sursa info: www.wikipedia.org, radioromaniacultural.ro, ucmr.org.ro, andreipartos.ro
*****
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Jurnalist și muzician
la Radio România Regional.
(Emisiunea este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, radioromaniacultural.ro, andreipartos.ro şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumul “…frumoasele mele lalele” melodii de TEMISTOCLE POPA (C & P – 2001 Electrecord).