Nocturnele de muzică şi poezie dobrogeană la Teatrul de Stat Constanţa!
Publicat de Andra Radu, 30 august 2021, 14:22
Marți, 31 august, de la ora 21:00, Teatrul de Stat Constanţa a programat cea de-a doua întâlnire în cadrul Nocturnelor de muzică şi poezie dobrogeană, un proiect gândit pentru a fi permanentizat în toate anotimpurile, chiar dacă a fost inaugurat în contextul Serilor de Vară ale TSC.
Aşadar, în curtea din spate a TSC (intrarea din strada Căpitan Grigore Ignat, lângă intrarea actorilor) pregătiţi-vă pentru o întâlnire cu poezia dobrogeană, dar şi cu poeţi care sunt invitaţi speciali ai Asociaţiei Kulturale, partener cu TSC în acest proiect. Nocturna va fi moderată de regizorul Erwin Şimşensohn. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. În caz de vreme rea, Nocturna se mută în interiorul teatrului.
De această dată, poetul invitat este Jean Lorin Sterian, născut în 1975, la Constanţa. Singur îşi face prezentarea: „A debutat la 21 de ani cu un volum de proză scurtă SF care, din fericire, nu se mai găseşte pe nicăieri. Atras de impostura asumată, a promovat playback-ul cu formaţia Grupul Sanitar. După alte trei cărţi, a publicat Lorgean, un roman despre protohipsteri şi viaţa într-o redacţie de revistă de lifestyle.
Ecourile acelei perioade pot fi întâlnite în filmul Starshitting, pe care încă nu a reuşit să-l finalizeze. În ultimii ani a călătorit suficient încât, de fiecare dată când se află în Bucureşti, prietenii să-l întrebe: când pleci? Deşi a publicat alte volume de literatură şi antropologie, a regizat filme şi documentare, a făcut expoziţii şi spectacole şi se prezintă necunoscuţilor drept performer, ştie că va rămâne pe vecie tipul care şi-a deschis teatru în propria garsonieră.”
Actorii Teatrului de Stat Constanţa – Cristina Oprean, Laura Crăciun, Andrei Bibire, Adrian Dumitrescu – vor recita din lirica poeţilor Jean Lorin Sterian, George Vasilievici, Amelia Stănescu şi Iulia Pană, cele două poete fiind reprezentante ale Asociaţiei Kulturale.
Intermezzo-urile muzicale vor fi, de această dată, în registrul jazz-ului, cu vocalista Ioana-Teodora Spînu, tot constănţeancă şi ea, acompaniată de contrabasistul Michael Acker.
Ioana-Teodora Spînu a început studiul pianului de la vârsta de 8 ani la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria”din Constanţa, îndreptându-şi ulterior atenţia către jazz. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Jazz, condusă de Dr. Mircea Tiberian.
A susţinut concerte în numeroase festivaluri din România: Festivalul de Jazz în Aer Liber – Bucureşti, Festivalul Naţional de Improvizaţie Godot – Bucureşti, Femei pe Mătăsari – Bucureşti, Seri de Jazz şi muzică clasică – Târgu Mureş, Filmul de Piatră – Piatra Neamţ etc.
A cântat alături de artişti ai genului dintre care amintim: Michael Acker, Pedro Negrescu, Ciprian Parghel, Mircea Tiberian, Toma Dimitriu, Alexandru Olteanu, Daniel Csikos, Liviu Negru, Lucas Contreras, Gabi Matei, Octavian Scurtu, Achilleas Pitoulias.
Cel mai recent proiect în care a fost implicată este „Tarot Tales” (Teatrul Dramaturgilor Români) – un musical de Mircea Tiberian pe texte de Saviana Stănescu.
Michael Acker s-a născut şi a crescut în România, într-un mediu muzical datorită mamei sale. Inclus în corul şi ansamblul instrumental de copii pe care ea le coordona, Michael a învăţat elementele de bază ale teoriei muzicii şi instrumente precum flaut, xilofon şi percuţie. Rapid talentul său a fost evident şi au urmat lecţii de pian şi chitară. La 17 ani s-a îndrăgostit de chitara bas.
A început să cânte într-o trupă Funk, dar a descoperit în curând libertatea de exprimare pe care o oferă jazz-ul şi s-a mutat la Bucureşti pentru a studia la Universitatea Naţională de Muzică cu renumitul pianist Mircea Tiberian.
A adăugat astfel contrabasul şi sintetizatorul pe lista instrumentelor cunoscute, în prezent fiind considerat unul dintre cei mai buni contrabasişti din România. Stilurile abordate variază de la Jazz, Funk, Afrobeat până la DeepHouse sau Drum n’Bass.
Colaborează cu marea majoritate a muzicienilor de jazz din România precum Mircea Tiberian, Sorin Zlat sau Luiza Zan şi a avut colaborări internaţionale cu Owen Hart Jr. (SUA), Anton Eger (SE), John Betsch (SUA), Eamon Dilworth (AUS), Ellie Wright (AT), Matheus Jardim (BRA). Locuieşte la Viena, unde lucrează la noua sa formaţie „MIK Trio”.