Cornelia Mihăilă (realizator): Bun găsit, doamnă general! Bine ați venit la „Jurnal militar”!

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Mulțumesc pentru invitație!

Cornelia Mihăilă (realizator): Moment aniversar: 190 de ani de existență a Spitalului Militar Central, 190 de ani de excelență în medicina militară, chiar mai mult în medicina românească, aş îndrăzni să spun, pentru că istoria și numele din medicina militară ne-o demonstrează pe parcursul anilor. Așadar, o aniversare încununată de un eveniment aparte: primirea Drapelului de luptă. Felicitări! Emoție și plus de responsabilitate.

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Da. A fost un eveniment deosebit care a încununat existența de 190 de ani a Spitalului Militar Central. Eu, personal, mă simt onorată, sunt mândră că sunt comandantul spitalului în acest moment, când împlinește această vârstă onorabilă, remarcabilă, și cred că în întregime toate manifestările care au fost dedicate acestei aniversări au fost deosebite.

Cornelia Mihăilă (realizator): Un alt val al pandemiei se anunță a lua amploare. Sunteți, bineînțeles, în mijlocul acestui eveniment, luptați cu această boală, de la începutul ei ați fost deschizătorii acestor spitale militare de campanie. Se redeschid acum?

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Da. Spitalul Militar de Campanie ROL 2 s-a redeschis de săptămâna trecută, cu 12 locuri din cele 23 pe care le avem la ATI. Noi am gândit așa: ca această revenire să fie în funcție de numărul de cazuri care vor apărea și pentru că inițial au fost necesare locuri la ATI, am deschis gradual, pentru că… Aș vrea să subliniez un lucru: paturile de ATI nu înseamnă numai pat de ATI propriu-zis, patul de ATI înseamnă un personal medical dedicat, cu înaltă pregătire profesională. Medicul ATI-st și asistenta de ATI sunt pur și simplu la cel mai înalt nivel al pregătirii pentru a acorda asistență medicală. Deci nu este ușor să găsești asistentă de ATI. Din acest punct de vedere, aceşti oameni trebuie preţuiţi în mod deosebit şi trebuie respectată munca lor. Deci este foarte greu să deschizi paturi de ATI mai multe dacă nu ai personal suficient. Or, oamenii noștri de un an și jumătate au fost în prima linie, cu excepția a două luni, să spun, în care noi am închis ROL 2 pentru că nu mai erau foarte multe cazuri, dar oamenii s-au întors în spital unde am lucrat la foc continuu și la capacitate maximă, adică noi am fost și în timpul pandemiei un spital deschis, de când a început pandemia am avut un număr foarte mare de cazuri, am lucrat ca spital COVID la ROL 2, dar și ca spital non COVID în structura centrală. Deci nu pot spune că poate pentru alte unități sanitare această perioadă a fost o perioadă în care nu au avut act medical la nivelul anilor anteriori, din punct de vedere al Spitalul Militar Central noi am funcționat aproape full în această perioadă, lucru care s-a întâmplat și după ce am închis ROL 2. Deci din punct de vedere al personalului medical vreau să vă spun că oamenii au un sindrom burnout, dacă se poate spune, adică un stress care este împins la extrem.

Cornelia Mihăilă (realizator): Sunt epuizaţi, adică, nu?

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Sunt epuizaţi, sunt epuizați și de curând am avut un concurs de angajare de asistenți medicali, inclusiv pentru secția de terapie intensivă. Destul de dificil găsim forță de muncă înalt pregătită, deci este o mare problemă, dar în același timp este și o provocare și aş profita de această ocazie ca cei care sunt ascultătorii dumneavoastră, care sunt cadre medicale, să înțeleagă că la Spitalul Militar există o bază și o școală de pregătire și că este foarte important să-și dorească să se pregătească, să citească ei partea teoretică și, la noi, cei care sunt angajați pe alertă, de exemplu, este o oportunitate să fie angajați pe alertă, care înseamnă o angajare fără concurs propriu-zis, dar este ca un fel de practică care se poate face chiar în focul luptei, ca să spun așa. Deci în curând vom scoate din nou posturi la concurs pe alertă și cei care doresc să se instruiască în acest mod ca, ulterior, să poată să acceadă la posturile permanente ale Spitalului Militar Central este o invitație pentru ei. Avem nevoie de oameni care să dorească să lucreze în Spitalul Militar, să facă act medical de calitate. În acest moment, poate mai mult decât oricând trebuie ca tot ce înseamnă cunoștințe medicale, profesionalism, expertiză medicală să se îmbine cu empatia, cu dragostea pentru pacienți și cu speranța că vom trece peste această perioadă grea a omenirii.

Cornelia Mihăilă (realizator): Aceste 12 paturi care sunt deja disponibile pentru pacienții COVID sunt deja pline?

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Am deschis vinerea trecută cele 12 paturi și până sâmbătă la prânz erau pline. De astăzi am deschis încă 11 paturi, până la 23, încă nu am situația, dar probabil că se vor umple progresiv. Problema este că va trebui să deschidem în curând și Secţia de boli infecțioase pentru oxigenoterapie cu flux înalt, pentru că acolo am amenajat la Spitalul ROL 2, chiar dacă sunt containerele, oferă un grad ridicat de confort şi în plus avem și tras oxigen de la stocator, care asigură un flux constant de oxigen, ceea ce permite să avem acolo niște aparate speciale cu flux crescut, care este de fapt o parte importantă a terapiei pacientului COVID. Deci vom deschide de luni și 30 de paturi la Secția de boli infecțioase.

Cornelia Mihăilă (realizator): Cum pare această nouă variantă a COVID-19?

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Cred că are un tipar diferit. Din punct de vedere al celor care sunt vaccinați, formele fie sunt asimptomatice, fie sunt forme foarte ușoare. Din punct de vedere al pacienților care ajung în Terapie intensivă, în Terapia intensivă de la ROL 2 sunt doar pacienți nevaccinați. Este adevărat, și aici nu aş vrea să mă situez de o parte sau de alta a baricadei, că trebuie sau nu trebuie să ne vaccinăm, eu vă spun ce se întâmplă, deci efectiv cei care sunt vaccinați fac forme mai ușoare, cei care sunt nevaccinați fac forme grave.

Cornelia Mihăilă (realizator): Informații foarte importante.

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Cunosc foarte bine ceea ce se întâmplă și pe acest lucru trebuie să se insiste, pentru că, într-adevăr, există o rezistență la vaccinare și poate că oamenii au dreptate și spun așa: Dom’le nu știu dacă este bine, dacă are destule studii făcute, dacă trebuie sau nu trebuie, dacă eu o să fiu un cobai. Este un punct de vedere pe care trebuie să îl înţelegem, să îl acceptăm. Dar din alt punct de vedere, gândiţi-vă că sunt vaccinați copiii încă de când se nasc și că datorită vaccinului toate marile boli infecțioase ale omenirii au putut fi eradicate sau au fost niște forme mult mai ușoare. Deci cred că ar trebui să fim puțin mai deschiși şi să avem mai multă încredere în ceea ce se întâmplă, pe de o parte. Pe de altă parte, vedeți deja, avem un an aproape de când vaccinul apărut pe piață, adică deja putem spune ce s-a întâmplat, putem să ne dăm seama care este rolul lui. Eu sunt convinsă că în partea a doua a anului, adică spre finalul anului, vor fi mult mai multe persoane care se vor vaccina, pentru că or să aibă mai multă încredere.

Cornelia Mihăilă (realizator): Invitată la ‘Subiectul săptămânii’ a fost pe generalul maior medic conferențiar universitar doctor Florentina Ioniță Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’. Mulțumim!

Generalul maior Florentina Ioniță Radu: Mulțumesc pentru invitație!