Ascultă Radio România Regional Live

Universitatea Națională de Apărare este pregătită pentru un nou an universitar

Universitatea Națională de Apărare este pregătită pentru un nou an universitar

Publicat de prosavioleta, 13 octombrie 2021, 01:06

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule general de brigadă, rector, bună dimineața și bun venit la ,,Jurnal militar”!
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Bună dimineața și vă mulțumesc!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Când am ajuns la dumneavoastră, mi-am dat seama că ne-am văzut exact acum un an, sub aceleași auspicii, probleme cu pandemia, probleme și acum cu pandemia. O să vreau să trecem prin această poveste foarte scurt.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Este al doilea an în care trebuie să ne confruntăm cu pandemia de COVID, ca și anul trecut și în acest an, și iată cifrele nu sunt deloc încurajatoare la acest moment. Suntem mai pregătiți, da, referitor la prevenție. Măsurile au fost întărite. Plus că majoritatea studenților și masteranzilor noștri sunt acum vaccinați. Cadrele didactice sunt vaccinate într-un procent foarte ridicat, datorită lecțiilor învățate din anul anterior. Suntem în măsură să desfășurăm atât orele de predare, cât și cele de seminar sau lucrări practice într-un mod mult mai eficient. În acest an universitar vom continua cu învățământul în format hibrid, sperând că situația pandemică ne va permite să aducem toţi studenții față în față. Programele militare, licența de logistică, masterele de conducere, cursurile de carieră și o parte din cursurile de specializare se vor desfășura în acest an, față în față. Avem toate condițiile create, săli de clasă în care se asigură acea distanță fizică între cursanți, studenți, masteranzi. Avem posibilități de dezinfectare, iar în ceea ce privește partea de transmitere online a informațiilor, şi acolo, urmare a achizițiilor de anul trecut și când spun asta mă refer la servere, softuri – reușim să facem față.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Particularitatea acestei foste școale de război cum îi spunea înainte, vârful de lance al învățământului militar, ceea ce este și acum, este că pregătește ofițeri într-o altă zonă a carierei.

General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Într-adevăr, Universitatea Națională de Apărare este urmașa Şcolii de război fondată în 1889 la 5 august, prin eforturile generalului Fălcoianu și prin decretul semnat de Regele Carol I. Noi ne-am păstrat misiunea, aceea de a forma lideri militari și civili, comandanți, ofițeri de stat major, iar ceea ce dă specificul acestei instituții de învățământ superior militar este nivelul operativ strategic la care ne pregătim noi, studenții și cursanți. Mă refer la faptul că predominant, în Universitatea Națională de Apărare, sunt studiile de Master, Cursurile postuniversitare de carieră pentru avansare în grad, Cursuri de specializare pe domenii de deosebit interes pentru Ministerul Apărării Naționale și celelalte ministere din sistemul național de securitate, precum și Şcoala doctorală sau studii doctorale, adresate celor care vor să finalizeze cele trei cicluri Bologna și bineînțeles, pe teme de interes pentru Ministerul Apărării Naționale și nu numai. La acest moment, în Universitatea Națională de Apărare, la Masterele de conducere militare avem înscriși un total de 253 de ofițeri masteranzi cu grade de la căpitan, la locotenent colonel. La Cursurile de carieră postuniversitare și cursurile de de specializare, avem un număr de 272 de locuri care am certitudinea că se vor ocupa integral, iar în ceea ce privește studiile civile, aș vrea să scot în evidență că organizăm mastere care nu sunt oferite de alte instituții de învățământ.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Acestea se adresează atât militarilor, cât și civililor. Vreau doar să menționez masterul de protecție a infrastructurilor critice, masterul de managamentul crizelor și prevenirea conflictelor, masterul de managementul programelor și proiectelor și multe, multe altele. Repet, nivelul de pregătire prin programe de studii în cadrul Universității Naționale de Apărare este de nivel operativ strategic.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Şi pe lângă aceste cursuri importante pe care le-ați amintit, cred că ar trebui spus și despre acel program de licență, care nu este foarte vechi, este de câțiva ani, cei care ascultă la radio să știe că există și cursuri de licență pentru studenți.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Aveți perfectă dreptate. Organizăm pentru beneficiarul nostru, Ministerul Apărării Naționale, dar, în același timp, și pentru Ministerul Administrației și Internelor o licenţă de logistică, la care avem, la acest moment, înmatriculaţi 63 de studenți; pe lângă aceasta; mai avem trei licențe care pregătesc tinerii noștri pentru a ocupa funcții în domeniul civil, o licență de securitate și apărare, una de comunicare publică și interculturală în domeniul securității și apărării și o licență de sisteme informaționale adresată, desigur, celor care doresc să aprofundeze cunoștințele în domeniul comunicațiilor, informațiilor, apărării cibernetice. Aceste licențe fac parte din oferta noastră de formare inițială și trebuie să recunosc că în fiecare an locurile se ocupă în totalitate.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Către finalul interviului, nu pot să nu vă întreb despre ce am văzut, este un întreg șantier în Universitatea Națională de Apărare. Aici este o clădire istorică, este o clădire care apare în toate firmele din vremea războiului, cel de al Doilea Război Mondial. Iată că odată cu trecerea în subordinea Statului Major al Apărării sunt lucrări esenţiale de îmbunătățire a condițiilor de studiu și a condițiilor de trai, până la urmă.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Vă mărturisesc că la preluarea mandatului meu am avut trei obiective: modernizarea învățământului, îmbunătățirea bazei materiale și îmbunătățirea infrastructurii. Lucrările la care vă referiți dvs fac parte din obiectivul numărul 3: îmbunătățirea infrastructurii. Este vorba de o centrală termică. Noi până în prezent am avut un punct termic de retranslație, să spunem, al agentului termic furnizat din exteriorul Universității Naționale de Apărare. Începând cu acest an, o dată cu finalizarea acestei lucrări, vom avea o centrală termică proprie, care va asigura condițiile necesare tuturor studenților în căminele din curtea Universității. În paralel, am îmbunătățit sistemul de apărare împotriva incendiilor, am mai construit și un bazin, care va alimenta hidranţii din universitate, îmbunătățim împrejmuirea perimetrală, modernizăm parcul, absolvenții Universității Naționale de Apărare se vor bucura aflând că parcul din mijlocul curții Universității va arăta mult mai bine decât în trecut. Urmează să modernizăm sălile de clasă și laboratoarele, din fonduri europene nerambursabile, 15 săli de clasă, un laborator de protecție a infrastructurii critice și apărare cibernetică.
În cursul acestui an, finalizăm contractul cu acel studiu de fezabilitate care să ne permită în cursul anului viitor să consolidăm pavilionul central, cel care se vede dinspre Eroilor. Pavilionul a fost construit în anii 37-39, pavilion care, datorită timpului, prezintă un risc seismic ridicat. Trebuie să ne concentrăm pe menținerea acestui monument istoric și să-l consolidăm, să-l modernizăm atât cât se poate și cât ne va permite avizul Ministerului Culturii.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la ”Subiectul săptămânii” a fost rectorul Universității Naționale de Apărare, generalul de brigadă Dorin Pleșcan. Domnule general, vă mulțumim și vă mai așteptăm la Radio.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Vă mulțumesc și eu din suflet și vă invit cu proxima ocazie să ne mai faceți o vizită.

Iulian Chifu: Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat
Subiectul saptamanii - AM marți, 26 noiembrie 2024, 09:17

Iulian Chifu: Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat

Radu Dobrițoiu: Domnule Iulian Chifu se împlinesc 1.000 de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un război în proximitatea României....

Iulian Chifu: Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat
Marius Popența: Ziua Veteranilor este în mod deosebit despre bucuria întoarcerii acasă, de a-ți vedea copilul crescând și, pentru cei mai în vârstă, țara refăcându-se după nebunia unei conflagrații mondiale
Subiectul saptamanii - AM luni, 18 noiembrie 2024, 16:42

Marius Popența: Ziua Veteranilor este în mod deosebit despre bucuria întoarcerii acasă, de a-ți vedea copilul crescând și, pentru cei mai în vârstă, țara refăcându-se după nebunia unei conflagrații mondiale

Constantin Herţanu (realizator rubrică): Bine v-am găsit! Domnule colonel, motivul prezenţei dvs. la „Jurnal militar” este faptul că...

Marius Popența: Ziua Veteranilor este în mod deosebit despre bucuria întoarcerii acasă, de a-ți vedea copilul crescând și, pentru cei mai în vârstă, țara refăcându-se după nebunia unei conflagrații mondiale
Ştefan Ciochinaru: Europa este un uriaș economic, dar este un pitic strategic
Subiectul saptamanii - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:41

Ştefan Ciochinaru: Europa este un uriaș economic, dar este un pitic strategic

Cristian Dumitrașcu: Domnule Ciochinaru, bun venit din nou în studioul agenției. Ştefan Ciochinaru: Bine v-am găsit! Cristian Dumitrașcu: Vă...

Ştefan Ciochinaru: Europa este un uriaș economic, dar este un pitic strategic
Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Subiectul saptamanii - AM luni, 15 iulie 2024, 10:25

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”

Constantin Herțanu (reporter): Domnule profesor, desigur, summitul NATO de la Washington este subiectul cel mai important al acestei săptămâni....

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”