Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române participă cu forțe și mijloace la exercițiul CASTLE FORGE, împreună cu partenerii americani și canadieni, alături de care au executat o serie de misiuni în zona Mării Negre, probându-se astfel capacitatea de dislocare rapidă a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, din Europa.

Cătălin Micloș, comandantul Bazei aeriene de la Borcea: Demult aşteptăm aeronave ale partenerului american să aterizeze şi să decoleze de pe această pistă. Suntem parte a exerciţiului CASTLE FORGE, este un exercițiu multinațional de apărare colectivă în această zonă a Mării Negre, pe care o știm fierbinte, în ultima perioadă.

Practic, piloții român și americani zboară împreună în spațiau aerian al României, dar aici nu este vorba numai despre piloţi, este vorba despre tot personalul Bazei 86 participă la această misiune, de la cazare, hrănire, absolut orice se întâmplă în această bază, se întâmplă și pentru acest exercițiu și pentru alte misiuni pe care le avem de executat de zi cu zi. Noi vom exersa tacticile în special deasupra Mării Negre.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): În cadrul misiunilor de zbor în comun, Forțele Aeriene Române participă cu mai multe aeronave F-16 și o aeronavă c-130 Hercules, iar Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în Europa acționează cu patru aeronave F-15, dislocate cu acest prilej din baza militară aflată în Larissa, Grecia, în Baza 86 Aeriană ‘locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, din Borcea.

Şi tot în Forțele Aeriene consemnăm o aniversare importantă: 25 de ani de la intrarea în serviciu a aeronavei c-130 Hercules, marcați vineri, 22 octombrie, în Baza 90 Transport aerian Otopeni. Comandantul Bazei 90 Transport aerian de la București, generalul de flotilă aeriană Aurel Cezar Stănciulescu.

Aurel Cezar Stănciulescu: Este o bucurie pentru noi să sărbătorim acest eveniment, având în vedere că, începând cu 25 octombrie 1996, aviația militară de transport a făcut un pas important prin înzestrarea cu două aeronave prima dată și apoi cu treia aeronave c-130 Hercules.

Începând din acelui moment am reușit să ne transportăm trupele cu forțe proprii în teatrele de operații și oriunde în lume și a fost un moment deosebit pentru că oamenii au înțeles care a fost pasul făcut spre o nouă tehnologie, au dovedit o atenție deosebită, s-au pregătit pentru acest pas.

Noi suntem continuatorii acelor oameni care au început în 1996 și din acel moment până acum s-au desfășurat 34.000 de ore de zbor, transportând peste 42.000 de militari în teatrele de operații și în alte locuri din lume, plus 8.500 de tone de materiale, ceea ce reprezintă o realizare deosebită și cel mai important lucru este că aceste ore de zbor s-au executat în siguranță, fără evenimente.