Teodora Mazere (realizator rubrică): Gheparzii de Fier au început în forță misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în Polonia, astfel că, timp de 11 zile, militarii români au participat împreună cu aliații americani, britanici și croați din cadrul Grupului de Luptă la exercițiul multinațional “Rifle Forge”. Misiunea artileriștilor antiaerieni dobrogeni a fost de asigurare a securității spațiului aerian și de facilitare a protecției forțelor din cadrul Grupului de Luptă.

Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Rotația a Zecea: Exerciţiul „Rifle Forge” a fost o adevărată provocare. Bombele de iluminare lansate de plutonul de aruncătoare al aliaților americani au fost inamici vizibili, pe care am reușit să-i facem să dispară cu ajutorul instalațiilor Ghepard din dotare.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Marinarii şi scafandrii militari de la bordul puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” au ajuns la jumătatea perioadei de participare la misiunea din cadrul operației „IRINI”, desfășurată în Marea Mediterană în scopul asigurării respectării embargoului armelor impus Libiei, urmând să se întoarcă acasă, în Portul militar Constanța, la începutul lunii ianuarie 2022.

Căpitan comandor Daniel Gheorma, comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”: Joacă rolul unei nave suspecte din lista navelor suspecte a operației „IRINI”, iar nava bonă va juca rolul unei nave militare din grupare care urmează să inspecteze și să verifice încărcătura acestei nave suspecte.

Face parte din ceea ce noi desfășurăm zilnic în teatrul de operații, adică inspectarea, interogarea, monitorizarea și controlul încărcăturilor navelor suspecte.

Teodora Mazere (realizator rubrică): După încheierea exercițiului „Dogu Akdeniz 21”, desfășurat în estul Mării Mediterane, Fregata Regina Maria a făcut o escală în portul Aksaz din Turcia pentru refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului.

Nava militară românească este integrată până la sfârșitul lunii noiembrie în Gruparea Navală Permanentă a NATO şi desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității Alianței pe flancul sudic.

Comandor Adrian Gobjilă, comandantul Fregatei „Regina Maria”: Exerciţiul „Dogu Akdeniz 2021”, unul dintre cele mai mari exerciții de luptă antisubmarin organizat de un stat riveran al Mării Mediterane, a avut un element adăugat de realism prin participarea a trei submarine, peste 40 de aeronave şi două tipuri de drone.

A fost îndeplinit obiectivul fregatei, acela de a consolida deprinderile de a executa un spectru cât mai larg de misiuni în cadrul operațiunilor multinaționale.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Comandantul KFOR, generalul maior Ferenc Kajári, a prezidat prima întâlnire a seniorilor naționali în Camp Film City.

La această activitate au participat subofițeri de comandă din peste 20 de țări. Acest tip de eveniment va fi organizat lunar pentru a menține canalul de comunicare internă şi pentru a îmbunătăți lanțul de comandă pentru subofițeri.

Plutonierul adjutant Alexandru Ursu, subofițerul de comandă al contingentului românesc din Kosovo: Un element inedit a fost prezentarea viziunii și intenției comandantului KFOR cu privire la următorul an de comandă care, în premieră pentru NATO, a fost contrasemnat şi de către subofiţerul de comandă al KFOR.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Şapte nave militare ale Forțelor Navale din România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina, dintre care amintim distrugătorul USS Porter, navă amfibie de comandament USS mount, şi fregata Mărășești, au participat vineri, 12 noiembrie, la un exerciţiu naval care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre.

Acest exerciţiu a urmărit consolidarea capacităţii de reacţie a NATO în Marea Neagră prin aplicarea procedurilor standard de operare ale Alianţei pentru diferite situaţii de criză şi pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forţele navale participante.