Misiuni Internaționale
Publicat de prosavioleta, 21 decembrie 2021, 18:58
Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul Sărbătorilor de Crăciun se simte și în bazele militare internaționale în care acționează militarii români. Ajuns la cea de-a VI-a ediție, evenimentul caritabil ”Aleargă cu Moș Crăciun” a fost organizat cu intenția de a ajuta 700 de familii din Kosovo aflate în dificultate. Prezent la eveniment, comandantul KFOR, generalul Ferenc Kajári le-a amintit participanților faptul că obiectivul misiunii KFOR nu este doar de a oferi un mediu sigur și securizat, ci și de a fi aproape de toate comunitățile care trăiesc în Kosovo. Căpitan Ștefan Dalbane, ofițer în cadrul comandamentului KFOR.
Căpitan Ștefan Dalbane: Peste 200 de militari, în frunte cu comandantul KFOR general maior Ferenc Kajári, au participat la eveniment îmbrăcați în costume de Moș Crăciun sau în uniformă militară, purtând și drapelele naționale ale statelor pe care le reprezintă. Eu am alergat împreună cu mai mulți militari ai contingentului român. Dăruind, activitatea ne ajută să simțim și aici atmosfera sărbătorilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): România participă cu un efectiv de șapte militari în sprijinul misiunii ONU de menținere a păcii în Republica Sudanul de Sud. Pe durata unui an de zile, personalul militar este implicat în activități specifice de patrulare, observare, asistență, legătură și consiliere. Una dintre misiunile de bază ale militarilor ONU este de a dezvolta, în parteneriat cu autoritățile locale, proiecte și strategii privind dezarmarea, demobilizarea și reintegrarea socială a foștilor combatanți. Îl ascultați pe locotenent-colonelul Olimpiu Golea, observator militar în Republica Centrafricană.
Locotenent-colonel Olimpiu Golea: Republica Centrafricană a fost colonie franceză. Bineînțeles, toate instituțiile statului vorbesc limba franceză. Este o condiție pentru cei care vin în armată să vorbească limba franceză. Localnicii vorbesc shango. Toată lumea trebuie să cunoască shango și cu partenerii din armata centrafricană limba franceză.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Cel de-al 11-lea detașament de apărare antiaeriană constituit în vederea participării la misiunea din Polonia a început pregătirea, urmând ca la începutul lunii aprilie să facă schimbul cu Gheparzii de Fier. Până atunci, militarii dobrogeni care acționează în baza din Bemowo Piskie au participat alături de partenerii americani din compania Cobra la ultima ședință de tragere din acest an cu armamentul ușor de infanterie. Aceste schimburi de experiență au menirea de a menține un nivel ridicat de interoperabilitate între aliații grupului de luptă din Polonia. Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de apărare antiaeriană Rotația a X-a.
Locotenent Diana Aioanei: Am executat o tragere cu armamentul ușor de infanterie, la care i-am invitat și pe aliații noștri americani, deoarece acum două săptămâni militarii companiei Cobra ne-au invitat pe noi să executăm trageri cu armamentul lor de infanterie. Ei au executat trageri cu pistolul calibru 9 mm și cu pușcă automată 5.45 mm. Feedback-ul militarilor americani a fost foarte bun și ne-au felicitat.