Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Deschiderea cursurilor Colegiului Național de Apărare. În aula Universității Naționale de Apărare s-a desfăşurat luni ceremonia de deschidere a programului postuniversitar de formare „Probleme actuale ale securității naționale”.
Timp de 24 de săptămâni va fi creată o interacțiune între mediul militar și cel civil, programul fiind destinat ofițerilor ce încadrează funcții de comandă și conducere prevăzute cu grad de colonel sau similar, precum și experților civili care ocupă sau urmează să ocupe funcții de conducere la nivel înalt. Rectorul Universității Naționale de Apărare “Carol 1”, generalul de brigadă Dorin Pleșcan.
Dorin Pleşcan: Colegiul Național de Apărare, înființat în august 1992, ce împlinește 30 de ani în acest an, este structura de învățământ care pregătește în sistem interinstituţional specialiști militari și civili pentru funcții de conducere militare și politice.
Pe lângă militari din toate structurile de securitate națională, de-a lungul celor 30 de ani de existență, Colegiul Național de Apărare a pregătit ambasadori, miniștri, secretari de stat, parlamentari, medici, profesori și alte categorii de personal cu responsabilități în domeniul securității naționale.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Obiectivul general asumat în cadrul programului de pregătire este acela ca absolvenții să utilizeze la finalul perioadei metode de analiză actuale pentru a reuși să identifice cele mai viabile soluții de securitate cu un impact pozitiv asupra dezvoltării României. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Daniel Petrescu: Trebuie să fie foarte mică diferenţă între modul în care suntem organizați la pace, între modul în care suntem organizaţi la criză, pentru că, dacă de la pace nu suntem organizați și capabili să funcționăm așa cum trebuie să funcționăm la criză și dincolo de criză, cred că va fi foarte greu să ne adaptăm și nu vom avea timpul necesar să ne adaptăm atunci când apare o criză.
Uitați-vă cât ne-a schimbat pandemia de COVID, uitaţi-vă câți oameni cu vederi absolut diferite se manifestă în toate mediile, uitați-vă cum funcționează propaganda și uitați-vă cum se cristalizează niște grupuri cu idei diferite, pe care este foarte greu să le educi!
Şi mă gândesc că nu veniți la curs doar din postura de ascultători şi să mergeți în instituțiile în care funcționaţi și să așteptați altcineva să gândească și să vă transmită ce aveți de făcut, ci că veți veni cu idei și veţi contribui. Eu încurajez foarte mult această contribuție în Statul Major al Apărării și structura de forţă.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Tot din agenda șefului Apărării vă mai spunem că generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit joi, 20 ianuarie, cu generalul-locotenent Nicholas Borton, care s-a aflat în prima sa vizită în România în calitate de comandant al Corpului Aliat de Reacție Rapidă, structură a NATO în Marea Britanie.
De asemenea, șeful Statului Major al Apărării a fost prezent la Exercițiul interinstituțional de nivel strategic, coeziune și coerență aliată la frontiera de est a României, acțiune care a reunit experți din instituții cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale și invitați ai New Strategy Center și Center for the Study of the new Generation Warfare.