Teodora Mazere (realizator rubrică): Prima săptămână a lunii februarie le-a adus militarilor contingentului românesc dislocat în Polonia o vizită din partea Comisiei de Recunoaştere, formată din membri ai Comandamentului Forţelor Întrunite şi ai Comandamentului Componentei Operaţionale Terestre.
„Gheparzii de fier” fac parte din cea de-a X-a rotaţie, care acţionează în Polonia, în vederea asigurării prezenţei înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul summitului de la Varşovia. Locotent Diana Aioanei, ofiţerul de informare şi relaţii publice al contingentului românesc.
Diana Aioanei: Acestă echipă execută recunoaştere în vederea dizlocării următorului detaşament şi verifică modul în care noi ne instruim în Polonia. Membrii Comisiei de Recunoaştere, comandantul Batalionului de Apăre Antiaeriană, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată şi comandantul Bazei de Antrenament „Bemowo Piskie” s-au întâlnit în vederea planificării activităţilor viitoare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Păstrăm fusul orar şi ajungem în Kosovo, acolo unde militarii români acţionează în cadrul misiunii KFOR. Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană şi alţi actori internaţionali continuă să sprijine dezvoltarea unui Kosovo stabil, democratic, multietnic şi paşnic. Plutonierul Alexandru Brutaru, curier în cadrul Comandamentului KFOR, din Kosovo, face parte din cei 51 de militari români participanţi la această misiune:
Alexandru Brutaru: Desfăşor activitatea în Kosovo, livrez corespondenţa, atât între bazele militare, cât şi la sediile instituţiilor locale. Curieratul în sine nu este foarte diferit de o activitate similară din ţară, dar cu mai multă răspundere, prin prisma documentelor pe care le transport.
Mă simt sigur pe tot ceea ce am de făcut şi mă bucur că prin activitatea mea am oportunitatea de a interacţiona.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Kosovo facem un salt pe continentul contrastelor, mai precis în Asia, unde doi ofiţeri români îşi desfăşorară activitatea în cadrul celei mai vechi misiuni ONU, cea de monitorizare a acordului de încetarea a focului dintre India şi Pakistan. Mandatul observatorilor români este de un an de zile, acesta fiind împărţit 6 luni în Pakistan şi cea de-a doua jumătate a lui în India.
George Ţarălungă, locotenent-comandor, observator ONU în Pakistan şi India: Deocamdată este, cât de cât, linişte. Avem alte misiuni, de monitorizare, de observare a posturilor, atât în partea Pakistanului, cât şi a Indiei, dacă au apărut în plus, dacă sunt schimbări, dacă s-au întărit, trebuiesc raportate.
Pe lângă acestea, mai sunt şi misiuni de recunoaştere, în care avem dialog cu diferiţi reprezentanţi, pentru a afla ceea ce poate duce la o creştere a tensiunii.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Pakistan ne îndreptăm atenţia către Irak, unde doi militari români, care participă în cadrul misiunii NATO, au fost decoraţi de către comandantul misiunii, generalul locotenent Michael Lollesgaard.
NATO Mission Irak reprezină o asistenţă şi consiliere, al cărei obiectiv este consolidarea instituţiilor şi forţelor aparţiând sistemului de securitate al Irakului, astfel încât acestea să fie capabile să lupte împotriva terorismului şi să asigure stabilitatea ţării. Misiunea a fost lansată în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles, din 2018.