În România, pe 8 Martie este sărbătorită femeia. Până în decembrie 1989 se vorbea de Ziua Mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. După Revoluția din ’89 noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu Ziua Femeii.
De 8 Martie, tradiția spune că este bine să purtăm mărțișor pentru a avea parte de noroc tot anul.
Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, la New York. Doi ani mai târziu, socialista germană Luise Zietz a propus ca această sărbătoare să devină o sărbătoare anuală care să aducă în atenţie diverse probleme legate de femei, cum ar fi dreptul de vot şi promovarea egalităţii de drepturi pentru femei.
Primele ediţii ale Zile Internaţionale ale Femeii au fost sărbătorite într-un mod cu totul diferit de cel din zilele noastre, sute de demonstraţii având loc în Europa. În timpul acestor demonstraţii, femeile au cerut să li se acorde în sfârşit atât dreptul de vot, cât şi dreptul de a ocupa funcţii publice. Discriminarea sexuală la locul de muncă a fost, de asemenea, o problemă importantă.
Până în 1977, Ziua Femeii a fost sărbătorită mai ales în ţările socialiste. Abia după decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de a proclama ziua de 8 martie drept Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoarea a căpătat popularitate la nivel mondial.