Așa cum v-am obișnuit, la secțiunea Inedit vă prezentăm un nou sportiv, un militar maratonist ce deține rezultate excepționale la concursurile la care a participat până la vârsta de 31 de ani, fiind un specialist în alergările de anduranță în care a reușit peste 100 de curse.
Dacă nu aleargă la maratoane unde așază România în topuri, o face pentru cauze nobile, iar despre toate aceste aspecte ne-a povestit câteva aspecte.
La ultima competiție la care a participat, Ultrarunning Barcelona, a bifat cel mai bun timp al cursei parcurgând 237.364 km, în 24 de ore.
Din cei 36 de alergători prezenți la start s-a aflat și Fotios Zisimopoulos, cel mai titrat sportiv, câștigătorul Sparthatlonului din 2021. Acesta din urmă avea ca obiectiv să doboare la Barcelona recordul mondial.
Spartathlon este o cursă istorică de ultradistanță prin alergare, care are loc în luna septembrie a fiecărui an în Grecia. Spartathlon este una dintre cele mai dificile și incitante curse de ultradistanță din lume datorită istoriei și poveștilor unice.
Spartathlonul reînvie pe urmele lui Pheidippides, un străvechi alergător de fond atenian, care în 490 î.Hr., înainte de bătălia de la Maraton, a fost trimis la Sparta pentru a căuta ajutor în războiul dintre greci și perși.
Potrivit istoricului grec antic Herodot, Pheidippides a sosit în Sparta a doua zi după plecarea sa din Atena.
Din 1984 a fost fondată Asociația Internațională „Spartathlon”, care de atunci a organizat continuu cursa, în luna septembrie. Alegerea acestei luni se datorează faptului că acesta este timpul raportat de Herodot pentru fuga lui Pheidipides la Sparta.
Andrei Ailenei are puțin peste jumătate de an de când este detașat la Statul Major al Apărării, acesta venind de din cadrul Batalionului 198 Sprijin Logistic din Iași.
A urmat cursurile Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, specialitatea artilerie și rachete, iar acum este căpitan, iar în cadrul Statului Major al Apărării coordonează activitățile de recuperare fizică și psihică prin sport a militarilor care au fost răniți în operațiuni militare, în proiectul Invictus România.
Printre rezultatele remarcabile obținute la competițiile sportive la care a participat, acesta se poate mândri cu faptul că a reușit să urce în 2020 toate cele 14 vârfuri de peste 2500 m din țară, adunând 428 de km în 11 zile într-un proiect caritabil denumit “Urcăm munții pentru cei care nu pot”.
Andrei se implică în multe proiecte de voluntariat pe care le combină cu partea sa activă, sportivă, însă cu toate acestea își face timp și de alte pasiuni, printre care amintim înotul, muzica fotbalul sau cititul.
De origine din Pașcani, județul Iași, Andrei a absolvit Colegiul Național “Mihail Sadoveanu”, profilul matetematică-informatică.
Ștafeta Veteranilor Invictus va ajunge în acest an la ediția a IX-a. Ea însumează aproximativ 3800 de kilometri devenind o tradiție în țară și amintind, în fiecare an, despre spiritul Invictus, acela care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor.
Participanții poartă în alergare Drapelul Național, din respect pentru înaintași, din recunoștință pentru veteranii de război, cât și pentru cei plecați dintre noi.
Cei care iau parte la ștefetă se opresc la monumentele ridicate în cinstea celor care au murit pentru pentru a rememora imaginea celor ce s-au jertfit pentru țară.
Moto-ul lor atunci când obosesc este: ”Să te ridici și să lupți în continuare. Pentru eroii noștri, pentru România!”
Ștafeta Veteranilor este un eveniment organizat de voluntari cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, care și-au propus să promoveze memoria eroilor români prin intermediul sportului.
Interviul a fost realizat de Anca Făgăraș, de la Jurnal Militar Târgu Mureș.
Sursa foto: Facebook Andrei Ailenei