Sursa foto: Andra Radu

25 mai este Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual. Cu această ocazie, oamenii legii atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuși minorii atunci când pleacă de acasă, dar și asupra motivelor care îi îndeamnă să facă astfel de alegeri.

7.577 de sesizări privind dispariții de copii au fost înregistrate în România, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. În majoritatea cazurilor este vorba despre minori de peste 14 ani, iar una dintre cauzele principale este lipsa de atenție sau de interes față de nevoile copilului.

În ultimul an, oamenii legii au desfășurat peste 4.000 de activități preventive, la nivel național, de care au beneficiat circa 150.000 de copii și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual – Missing Children Europe.

Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.