Ascultă Radio România Regional Live

Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, 175 de ani de la înființare

Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, 175 de ani de la înființare

Publicat de Gabriel Stan, 21 iunie 2022, 15:49

Invitat la Subiectul Săptămânii a fost generalul de brigadă profesor universitar doctor inginer Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, instituție care a sărbătorit marți, 14 iunie, 175 de ani de la înființare.

Interviul a fost realizat de Cristian Dumitrașcu.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule general, am onoarea, bună dimineața! Bine ați venit la Radio!

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: Am onoarea să vă salut și eu, pe dumneavoastră și ascultătorii dumneavoastră!

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Subiectul săptămânii este fără îndoială această aniversare a academiei pe care o conduceți, 175 de ani de la înființare.

Drapelul de luptă al unității a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de pace pentru militari.

Au fost toate oficialitățile la dumneavoastră, chiar în ziua aniversării, la începutul săptămânii, și ministrul apărării, șeful Forțelor Terestre.

Nu o să ne referim neapărat la ceremonial, aș vrea să vorbim despre academie, pentru că sunteți o adevărată minune a ultimilor ani în învățământul militar și nu este doar așa un compliment gratuit, că sunteți cap de coardă așa, sunteți portdrapelul învățământul militar, prin lucrurile bune care s-au întâmplat acolo, prin fața pe care ați schimbat-o și prin sistemul de învățământ modern de câțiva ani încoace la Sibiu.

Domnule Bârsan, dumneavoastră vi se datorează într-o bună măsura această schimbare și aș vrea să începem cu acest plan de reformă, pe care l-ați gândit și l-ați început când?

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: Undeva în anul 2011 am preluat comanda Academiei Forțelor Terestre și împreună cu echipa de atunci am spus că e momentul să schimbăm ceva. Și acea schimbare s-a produs prin orientarea noastră către nevoile beneficiarilor.

Toate lumea spune că producem pentru un beneficiar, producem pentru piață. În acel moment s-a discutat foarte mult despre produsul din Academia Forțelor Terestre, un produs care era afectat major de concepția de formare de la acel moment, precum și reproiectarea acum, în ultima perioadă, pe o durată de studii de patru ani, și dacă mă întrebați aș fi trecut pe cinci ani.

Aceste aspecte au constituit provocări pentru noi şi au deschis oportunitățile pentru transformarea Academiei Forțelor Terestre într-un centru de excelență, în opinia noastră, în domeniul educațional și al cercetării, cu un campus militar modern, care, la fel, eu consider că oferă cele mai bune condiții de studii și de trai studenților militari.

Aş mai adăuga ceva, la acel moment am gândit că fără internaționalizare nu vom putea să ne dezvoltăm, fără să ne deschidem porțile, fără să vedem ce fac ceilalți. Față de alte universități civile sau militare nu vor reuși în întreaga noastră încercare de a transforma această instituție.

Iar la acest moment aș putea spune că acest program de Relații Internaționale, înstituţionalizat, care a început odată cu 2011 și odată cu implementarea Programului Erasmus, a fost anul în care primii studenți și primele cadre didactice din istoria Academia Forțelor Terestre au participat la mobilități de studii și de predare.

Pintre primele instituții partenere cu care am încheiat acorduri de cooperare internațională au fost academiile din Austria, din Polonia, din Cehia, din Ungaria, academii cu care am format Forumul Internațional Militar.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Eu cred că aţi făcut un pic mai mult decât își dorea beneficiarul, nu că nu și-ar fi dorit, dar probabil că nu a avut foarte multă lume această viziune a progresului acum 10-11 ani când ați început dumneavoastră reforma, pentru că responsabilitatea dumneavoastră, ca rector și academie, care formați împreună până la urmă felul în care va arăta armata în viitor și în care deja iată arată, aveți absolvenți care sunt cu totul altfel decât eram noi obișnuiți să vedem ofițeri tineri, dezvoltați din foarte multe puncte de vedere, și al comunicării este unul dintre ele, dar cu siguranță și pe partea de profesie.

Ați avut nevoie de curaj să veniți să susțineţi ceea ce mi-aţi spus mai devreme, că dacă ar fi fost după dumneavoastră ați fi revenit la cinci ani, că deja la patru ani ați revenit?

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: Curaj am avut, dar am avut şi susţinere. Statul Major al Forţelor Terestre şi Statul Major al Apărării sau Statul Major General la momentul de atunci și-a dorit o schimbare și această schimbare trebuia să vină din interior, pentru că proiectarea de politici educaționale trebuia făcută pe termen scurt și mediu, care să mențină clasificarea academiei în categoria universităților centrate pe educație, să eficientizăm actul didactic, şi mă refer la luptători, lideri militari, specialişti.

În educație trebuie să avem răbdare, pentru că acum implementăm o politică sau implementăm o schimbare, iar efectele le vedem peste cinci, șase sau șapte ani. Pentru că patru ani este durata de studii, după care să vedem promoția cum se manifestă în primul an sau în al doilea an. Iar corecţiile trebuie să fie permanente.

Dar am avut această răbdare, o răbdare tactică, care a fost implementată de cei care au crezut în Academia Forțelor Terestre și au crezut pentru faptul că au studiat aici, au învățat aici, iar produsul de aici din Academia Forțelor Terestre din Sibiu, certificat atât în Irak, în Afganistan sau în diferite teatre de operați, a fost un produs acceptabil, perfectibil, aş spune eu.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Către final, domnule general, nu putem ocoli subiectul apărut în presă în ultimele zile și, înainte de a vorbit despre asta, eu aș vrea să spun că ceea ce m-a impresionat în desele vizite din ultimii ani pe care le-am făcut la Academia Forțelor Terestre este că, pe lângă latura științifică, pe lângă latura militară, pe care sigur trebuie să le dezvoltați tinerilor, v-aţi îngrijit de latura culturală, legată de suflet, de sensibilitate, care, sigur, poate oamenii spun: de ce oare un militar ar trebui să aibă această latură dezvoltată, că el trebuie să fie până la urmă o mașină de luptă, sau, în fine, sunt oameni care gândesc așa.

Ați făcut lucruri extraordinare, festivaluri de muzică și de poezie, de creație, lucruri care până nu demult nu putea fi văzute sau acceptate într-un asemenea mediu. S-a rostogolit în prezent această știre că s-a cântat iată un cântec pe versuri legionare, făcându-se trimitere către poetul Radu Gyr. Eu aș spune că dacă s-a cântat pe o poezie nu înseamnă că s-a cântat un imn legionar.

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat, recunosc personal că nu am avut cuoştinţă de astfel de lucruri, probabil sunt mulţi din generaţia mea care nu au cunoscut ceea ce spuneţi dumneavoastră.

Vorbim despre niște tineri, care au fost în Piaţa Mare din Sibiu să își celebreze cursul festiv, un curs festiv în care ei s-au gândit că s-ar întoarce peste ani, și vorbeau despre o întoarcere către universitate, către locul în care au studiat, nimic altceva cu ceea ce a fost acel poet, motiv pentru care îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru.

Dar aș vrea să înțelegeți faptul că în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat sunt niște tineri care probabil au greșit, sunt niște tineri, i-am văzut aseară, nu mai aveau aripi, acele aripi pe care noi trebuie să le dăm, să le dăm încredere, ei trebuie să facă, ei trebuie să asume această responsabilitate, nu trebuie să îi controlăm în tot ceea ce fac.

Evident, s-a greșit sau nu s-a greșit, acest lucru poate fi discutat din foarte multe puncte de vedere. Acceptăm faptul că nu a fost locul în care trebuia să se producă acel cântec, dar să lăsăm acest lucru pe seama tinereții.

Noi îî încurajăm să facă, să își asume ceea ce fac și mai ales să devină, pentru că acesta este rolul universități să deschidă mintea tinerilor. Suntem parteneri la Festivalul Internațional de Teatru de an de zile, anul acesta avem cinci spectacole în Academia Forțelor Terestre.

Avem acea trupă care, așa cum ați spus și dumneavoastră în presă, s-a discutat despre ceea ce au cântat, avem acea trupă care are cinci spectacole în acest festival. Evident că ne vom uita cu atenție să vedem ce vor cânta sau ce se va întâmpla în acest festival.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Da, ați spus un lucru foarte important, vreți ca ei să devină, știți că ei trebuie să își asume și că trebuie să fie independenți și, atunci, sigur că da, uneori pot interveni și greșeli, dar revin și spun: nu cred că a cânta o poezie care nu face referire la lucruri interzise este condamnabil.

Încheiem interviul optimist și să ne spuneți așa, ca un truditor pe câmpul învățământului, păstrând proporțiile, așa cum Spiru Haret a fost un vizionar și așa cum România a arătat cel mai bine după toate principiile învățământului modern de la acea dată, atunci s-a făcut și România Mare și așa mai departe, cum vedeți dumneavoastră armata României prin prisma studenților pe care dumneavoastră îi formați și i-ați format și care deja sunt ofițeri tineri, să zicem armata, peste 10 ani?

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: În opinia mea, educația este cheia, în sistemul național și internațional trebuie să se facă prin asigurarea excelenței în educație. Spuneați de Spiru Haret. Ministerul Eucației ne-a acordat Diploma aniversară Spiru Haret, prin Ordin de Ministru, și Placheta Spiru Haret.

Consiliul Național al Rectorilor, prin prezența domnului rector Mihnea Costoiu, ne-a acordat, de asemenea, o distincție. Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior a fost prezent la Sibiu și ne-a amânat, pentru a treia oară consecutiv, Diploma de grad de încredere ridicat.

Au fost prezenți 86 de parteneri străini din 14 țări, 22 de universități, la acest eveniment. Cred eu că aceasta înseamnă recunoașterea faptului ca Academia Forțelor Terestre este deja integrată într-un spațiu european al învățământului superior și numai prin educație putem ajunge acolo unde vedem armata peste 30 sau 50 de ani.

Eu văd armata ca un garant al securității, ca un motor în ceea ce înseamnă dezvoltarea societății, eu văd armata ca fiind un pilon important în ceea ce înseamnă conservarea tradițiilor și a valorilor academice sau istorice ale poporului român.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost rectorul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, generalul de brigadă Ghiță Bârsan. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la radio.

Generalul de brigadă Ghiță Bârsan: Vă mulțumesc și eu! Am onoarea să vă salut! La mulți ani din partea Academiei Forțelor Terestre și a comunității militare academice!

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Mulțumesc foarte mult.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale