Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii transilvani” au participat zilele acestea, alături de partenerii polonezi din Brigada 15 Infanterie Mecanizată, la o serie de evenimente și activități organizate cu ocazia celebrării a 28 de ani de la înființarea unității.

În tot acest timp, procesul de instrucție în comun cu partenerii din cadrul grupului de luptă este în plină desfășurare, de această dată provocarea fiind un marș tactic pe distanță medie pe timp de noapte.

Căpitanul Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 11-lea contingent românesc dislocat în Polonia: La miezul nopții, am ridicat materialele și echipamentele necesare desfășurării marșului.

A urmat un traseu de câteva ore prin pădurile din apropierea bazei de instrucție din Bemowo Piskie, pe parcursul căruia militarii, având asupra lor echipamentul balistic, armamentul individual de infanterie, precum și aparatura de vedere pe timp de noapte, au aplicat procedurile subunității privind deplasarea în ascuns sau rezolvarea unor incidente.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcani, mai precis în Bosnia şi Herţegovina, acolo unde misiunea primei rotații a plutonului românesc de manevră se află pe ultima sută de metri.

Timp de şase luni de zile, militarii olteni au participat la acţiuni în sprijinul autorităţilor locale, având drept scop menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate, concomitent cu dezvoltarea şi instruirea forţelor armate din Bosnia şi Herţegovina.

Misiunea EUFOR Althea, în cadrul căreia acționează militarii români, se desfășoară, începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite.

Cu detalii despre perioada de tranziție a celor două rotații românești vine locotenentul Florin Epure, comandantul primului pluton românesc de manevră.

Florin Epure: Pentru că am intrat în procesul de predare-primire a atribuțiilor funcționale, suntem într-un tur de recunoaștere în aria de operații, cu funcțiile-cheie din rotația a doua, să vadă care sunt obiectivele, în ce condiții se execută misiunile batalionului la care ne subordonăm noi și care este scopul lor principal aici.

Sunt colegii noștri, sunt de la aceeași unitate, ne-am bucurat văzându-i că au ajuns cu bine, ne-am bucurat știind că ne întoarcem acasă. Dorul de casă este foarte mare pentru fiecare dintre noi și ne face să ne gândim totuși că suntem din ce în ce mai aproape de punctul final.

Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul european, poposim pe puntea Navei-școală ‘Mircea’, aflată către ultima escală a voiajului internațional, mai precis portul Alexandria din Egipt, acolo unde urmează să acosteze în dimineața zilei de 19 iulie.

Instrucția celor 100 de studenți ai Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’ continuă la cel mai înalt nivel, ţinând cont că mai sunt două săptămâni până la revenirea navei în portul Constanța.

Locotenentul Ștefan Scutelnicu, ofiţerul secund al Navei-școală ‘Mircea’: Instrucția se desfăşoară în condiții foarte bune. Am trecut de fazele incipiente. În privința anumitor activități, mai ales când vine vorba de arboradă, au devenit tot mai experimentați și ne bazăm pe ei că fac o treabă foarte bună acolo sus.

Facem şi mici jocuri de rol în care îi punem pe ei în postura să fie ofițerul care dă ordine și îi punem în această situație tocmai pentru a-i pregăti. Deci din toate punctele de vedere se văd progresele până în acest punct.