Adrian Gîtman (realizator rubrică): Jurnalişti din instituţiile media din ţară au participat în această săptămână la un curs pregătitor pentru transmisiunile din zonele de conflict, organizate de Direcţia Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale.
Ediţia din acest an s-a desfăşurat la Mangalia şi în obiective militare din Dobrogea, cu sprijinul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Seciale, Statului Major al Forţelor Navale şi Statului Major al Forţelor Aeriene.
Participanţii la curs au aflat despre procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare şi despre regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict.
Cursul a avut şi o parte practică, în care s-au exersat tehnici de supravieţuire, trageri cu armamentul de infanterie şi modalităţi de executare a misiunilor într-o zonă de acţiuni militare. Am aflat de la colonelul Renato Nadolu, coordonator din partea Direcţiei Informare şi Relaţii Publice.
Colonel Renato Nadolu: Pentru noi este o excelentă oportunitate să împărtăşim cu colegii din presă experienţa noastră în zonele de conflict şi mai ales experienţa noastră alături de jurnalişti.
Avem ocazia să le prezentăm o faţă reală, o faţă aşa cum unii dintre ei poate nici nu o cunosc, a militarilor din diferite categorii de forţe, din diferite unităţi, în special acelea cu care interacţionează. Această formă de pregătire este extraordinar de bine primită, este căutată.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): A fost cea de-a XVIII-a ediţie a cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, din 2004 şi până în prezent fiind pregătiţi în acest domeniu 332 de reprezentanţi ai mass-media.