Edi Nicola (realizator rubrică): Ca în fiecare an, Ziua Armatei Poloneze este sărbătorită pe 15 august, dată la care este marcată victorioasa bătălie de la Varșovia din anul 1920, cunoscută în istorie ca „Miracolul de pe Vistula”.

O ceremonie impresionantă a avut loc în centrul Varșoviei, unde au fost depuse coroane de flori în memoria militarilor căzuți la datorie la Monumentul Eroului Necunoscut și la Monumentul Mareșalului Józef Piłsudski, comandant al forțelor armate poloneze, devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei.

Militarii Detașamentului de Apărare Antieriană „Gheparzii Transilvani”, alături de partenerii din grupul de luptă, au participat la o serie de evenimente organizate Varșovia, Bemowo Piskie, dar și în alte orașe din țară. Căpitanul Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al XI-lea contingent românesc dislocat în Polonia.

Liviu Burtică: Am fost alături de militarii polonezi la ceremoniile dedicate acestei zile. Am prezentat sistemele antierene Ghepard la standurile de expunere a tehnicii militare și am contribuit la pregătirea festivităților.

Cu această ocazie am descoperit tradițiile, un fragment din istoria țării gazdă și am fost parte a acestui eveniment important pentru camarazii noștri de aici.

Edi Nicola (realizator rubrică):  Din Polonia, mergem la sud de Dunăre și ne oprim în Bulgaria, unde vineri, 19 august s-a încheiat exercițiul multinațional Thracian Viper 2022, țara noastră fiind reprezentată de avioanele F-16 din cadrul Escadrilei 53 din Baza 86 Aeriană Borcea.

Pe lângă militarii români, la exercițiu au fost prezente și unități din cadrul forțelor aeriene din Bulgaria, Canada, Grecia și Statele Unite ale Americii. Forțele participante au efectuat zboruri în comun și misiuni complexe de apărare aeriană, scopul principal ar exercițiului fiind acela de a pregăti forțele aliate la operațiile NATO.

Căpitan comandor Lucian Tătulea, comandant patrulă de siguranță aeronautică: Este un motiv bun și este un cadru bun pentru a face cunoștință cu noile tehnologii aduse de către ceilalți participanți.

Mă refer la un tip de rachetă, la un sistem, un subsistem al aeronavei respective. Cunoscându-l și văzând beneficiile lui sau ale lor, putem opta pentru achiziția acestor sisteme.

Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem în Balcani, mai precis în Bosnia și Herțegovina, acolo unde continuă misiunea celei de-a II-a rotații a plutonului românesc de manevră. Timp de şase luni de zile, militarii olteni participă la acțiuni în sprijinul autorităților locale, având drept scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate, concomitent cu dezvoltarea și instruirea forțelor armate din Bosnia și Herțegovina.

Misiunea EUFOR ALTHEA, în cadrul căreia acționează militarii români, se derulează începând cu anul 2004 înbaza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite. Din Camp Butmir, Sarajevo, locotenent Alexandru Mitrică ne vorbește despre prima lună de misiune.

Alexandru Mitrică: Plutonul de manevră, rotaţia a II-a a fost primit cu braţele deschise, iar compania IR ALTHEA ne-a așteptat să ajungem aici. Tehnica e asigurată de Batalionul 22 Infanterie Romanați, trei Piranha și Dacia Duster, pe care le folosim doar pentru patrule, nu pentru tipuri de exerciții care necesită blindaj.