Edi Nicola (realizator rubrică): Peste 4.400 de militari din 14 state membre NATO și partenere participă până pe 20 septembrie la exercițiul „Saber Junction 22”, găzduit de Centrul de Instruire al Armatei Americane de la Hohenfels, Germania.
România este reprezentată de un detașament de militar din Batalionul 812 Infanterie de la Bistriţa. Exercițiul urmărește creșterea nivelului de plătire a fiecărei structuri participate, dar și verificarea interoperabilităţii tehnice și acționale în context aliat.
Prima ediție a „Saber Junction” a avut loc în anul 2012 și de atunci se desfășoară anual sub conducerea forțelor terestre ale Armatei Statelor Unite ale Americii.
Locotenent colonel Ionuț Ilisei, comandantul Batalionului 818 Infantelie Bistrița: Are un grad ridicat de complexitate, numeroase forțe și mijloace fiind agrenate pe parcursul celor aproximativ trei săptămâni cât durează exercițiul.
Obiectivele noastre de instruire vizează schimbul de experiență profesională cu ceilalți militari NATO, antrenarea subunităților proprii în rezolvarea situațiilor tactice create de orgizatori, precum și creșterea rezistenței psihice în cadrul acțiunilor în condiții vitrege de mediu.
Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem în Europa și coborâm în Balcani, unde continuă misiunea celei de-a doua rotație a plutonului românesc de manevre, dislocat în Bosnia și Hertegovina.
Militarii olteni participă timp de şase luni la acțiuni în sprijinul autorităților locale, având drept scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate, concomitent cu dezvoltarea și instruirea forțelor armate din Bosnia și Herțegovina.
Misiunea EUFOR Althea, în cadrul căreia acționează militarii români, se derulează începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite.
Locotenentul Andrei Murariu, comandantul companiei românești din Camp Butmir Sarajevo: În perioadele când nu sunt executate misiuni, executăm activități de instrucție, mentenanță, bineînțeles, acordăm militarilor timp suficient pentru refacerea capacității de luptă.
Ne asigurăm de pregătirea documentelor pentru activitățile viitoare, pregătirea misiunii, sprijinul logistic și cele mai mici detalii sunt foarte bine puse la punct, astfel încât să nu fim luați prin surprindere, să putem executa misiunile în cel mai scurt timp.
Edi Nicola (realizator rubrică): De pe bătrânul continent, ne mutăm în Asia, mai precis în Irak, unde, în această săptămână, începând de luni, 29 august, Bagdadul a fost scena unor confruntări violente ce s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți din rândul populației civile, dar și din rândul forțelor de ordine.
Acestea au fost generate de anunțul făcut de clericul șiit Moqtada al-Sadr de a se retrage definitiv din viața politică, determinând ample proteste care s-au transformat în lupte de stradă.
În urma acestor acțiuni, comandantul Forțelor Întrunite Irakian, al cărui comandant este primul ministru Mustafa Al-Kadhimi, a decretat stare de urgență, inițial în Bagdad și ulterior în întreaga țară.
Cu toate acestea, confruntările violente au continuat și în cursul nopții de luni spre marți, oprindu-se doar în momentul în care al-Sadr a cerut susținătorilor săi să se retragă din zona verde și ulterior să înceteze violențele în Bagdad.
Colonelul Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de lupte în cadrul NATO Mission Irak: Este important de precizat că protestele nu au nici o legătură cu misiunile NATO, UE, ONU sau ale Statelor Unite în Irak, ci sunt rezultatul confruntărilor politice între grupările șiite, mișcarea sadristă a clericului al-Sadr, pe de o parte, şi cadrul de coordonare şiit, al cărui lider este fostul prim-ministru al-Maliki, pe de altă parte.
Misiunea NATO în Irak își continuă angajamentul pe care îl are aici, la cererea guvernului irakian, Irakul fiind unul dintre partenerii strategici ai Alianței Nord-Atlantice.
Activitățile noastre se desfășoară cu luarea tuturor măsurilor necesare pentru securitatea personalului celor 29 națiuni care contribuie la această misiune.