Cristian Dumitrașcu (realizator): Am gândit o prezență despre care noi spunem că este una necesară, a veștilor care vin dinspre lucrătorii și militarii Ministerului de Interne.

Prima rubrică despre misiunile Ministerului Afacerilor Interne vine de la Târgu Mureș.

În urmă cu o săptămână și ceva a avut loc o ceremonie de acordare a emblemei de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Au fost acordări de distincții pentru merite deosebite și avansări în gradul următor, în mod excepțional, a pompierilor români care s-au remarcat și au participat în cadrul misiunilor internaționale din anul în curs.

De altfel, noi, acum vreo trei săptămâni, cred, am intrat în direct cu pompierii care se întorceau din Franța. În prezența secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat, au fost operaționalizate, adică au intrat în dotarea ISU și au început să opereze două motociclete pregătite să intervină în sprijinul comunității și a cetățenilor.

Un real beneficiu pentru mureșeni, prin timpul rapid de răspuns în situații de urgență atins cu ajutorul acestor motociclete. Îl ascultăm pe doctorul Raed Arafat.

Raed Arafat: Am început cu orașele care sunt mai mari, dar era clar că vom ajunge și la orașele cum este Târgu Mureș. O să ajungem și la Sibiu și în alte orașe din zona Ardealului. Vor face mare diferență în intervenție pentru că vor ajunge foarte rapid.

Au limitările lor dacă este gheață, zăpadă, jos și atunci, mai greu să fie utilizate, fiind risc mare pentru paramdici, dar în rest, ele vor fi prezente în oraș. Au fost foarte eficiente în alte localități, în București și în alte zone.

Dacă distrăm cu paramedicii, toți au deja povești de oameni resuscitați de ei la prima sosire. La un stop cardiac contează foarte mult prima defibrilare, când se dă, dacă se dă în primul minut, în al doilea, în al treilea, cu cât curge timpul, cu atât șansa de resuscitare a pacientului e mai mică.

De aceea, proiectul cu motocicletele este unul dintre proiectele care a fost susținut de Departament pentru Situații de Urgență și am găsit sprijin din sectorul privat. Și mai este un proiect care urmează să îl vedeți.

Noi l-am lansat o dată. Este implementarea a peste 300 de defibrilatoare semiautomate în mai multe localități din țară. A fost o întârziere cauzată de pandemie și de lipsa unor componente.

La acest moment suntem pregătiți, și o să vedeți, în curând, începerea implementării acestor defibrilatoare, care vor fi găsibile în zone publice și unde oamenii pot să le folosească sub îndrumarea Dispeceratului, dar preferabil, chiar vor fi undeva unde oamenii din jur sunt deja instruiți să le folosescă, dacă există o problemă.

Elicopterele Black Hawk, este un proiect foarte important pentru Ministerul Afacerilor Interne și vor înlocui în final flota învechită al elicopterelor Mi-7 și Mi-8 rusești.

Primul elicopter din șase pe situații de urgență a ieșit deja în încercări și va fi primul elicopter pe care piloții Inspectoratului general de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor face antrenamentele practice.

Deja, piloții au fost în Statele Unite, au făcut pregătirea teoretică, care e destul de complexă, și pregătirea pe simulator. Și acum a rămas pregătirea practică. Încă elicopterele mai așteaptă unele echipamente și piese suplimentare.

Sunt dintre cele mai complexe elicoptere, conform celor zise de cei de la fabrica din Polonia, care s-au făcut la ei din punct de vedere al dotării. Ele sunt elicoptere multi-rol, vor fi folosite la stingerea incendiilor de pădure, la misiuni de căutare-salvare, inclusiv din zona mării.

Vor avea capabilitatea de a transporta patru pacienți pe targă cu toate echipamentele. Din cauza asta, ele nu pot fi livrate imediat și ne așteptăm la livrarea lor în al doilea semestru, anul viitor.

Colegii care au fost în Franța și care ne-au reprezentat foarte bine – știți că a fost o intervenție, la solicitarea Franței, prin Protecția Civilă Europeană – colegii noștri au ajuns aeropurtat, cu avioane mari, aduse de la baza NATO, baza Pápa din Ungaria, unde România are ore în aceste avioane și au ajuns în timp record, la 3.000 de kilometri aproape și au participat la intervenții.

Feedbackul, toate informațiile care le am de la colegii noștri de la Securitatea Civilă Franceză sunt la superlativ față de colegii noștri. Era normal să-i recunoaștem și măcar să le mulțumim în acest mod pentru efortul care l-au depus.

Trebuie să fie Târgu Mureșul mândru, cum trebuie să fie pompierii în general mândri că din rândul lor, colegi de-ai lor au ajuns să obțină locurile 2 și 3 în unele dintre cele mai complexe competiții și în prezența unor echipaje de tradiție în acest domeniu.

Asta înseamnă că avem oameni de valoare și avem un mecanism, un sistem de pregătire de valoare pentru ei.

 

 

Sursa foto: Facebook – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă