Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare!
Publicat de Andra Radu, 28 septembrie 2022, 15:12
Programat pe 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare este o pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor și un apel pentru dezvoltare comunitară prin politici incluzive, educație și cultură.
Baia Mare Street Delivery solicită amenajarea unor spații speciale în care tinerii artiști să poată cânta pe străzi, în piețe și în alte locuri locuri publice din oraș (pitches for buskers).
Abandonate, deteriorate și uitate, Parcul și Cinematograful Dacia își revendică vechile roluri de centre de întâlniri comunitare.
Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch.
Care sunt șansele orașelor medii, care nu au centre universitare și nici organizații puternice în zona societății civile? Ce rol are participarea și care este impactul său real asupra dezvoltării urbane? Există șabloane de dezvoltare, cu practici de succes deja testate? Cum influențează strategiile centrale peisajul urban local și care sunt politicile naționale care vizează dezvoltarea regională în România?
Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investițiilor în orașele medii sau consensul social, păstrat dincolo de ciclurile electorale, se numără printre temele care vor puse în discuție, direct în stradă, la cea de-a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gândit pentru pentru a le oferi oamenilor experiența orașelor efervescente și prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor.
În anul 2016, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, misiune pe care și-o asumă prin programe anuale de asistență sau dezvoltare socială, dar și prin abordarea temelor critice în agora, în cadrul celor două zile de festival. Parcul și Cinematograful Dacia își revendică anul acesta vechile roluri de zone frumoase ale orașului, ideale pentru plimbări, educație și relaxare.
Abandonate în ultimele decade, Parcul și Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte artistice, educaționale și civice. Reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și de jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu, vin în parc pentru două seri de teatru, film documentar sau muzică alternativă, pentru zarva unui târg urban, dar mai ales pentru a pune întrebări sau pentru a formula răspunsuri cu privire la viitorul unui oraș în plin proces de transformare.
Politicile verzi sunt o prioritate în Baia Mare, un loc pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-a transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Alternativa a fost dezvoltarea prin antreprenoriat și cultură, posibilă doar în tandem cu apariția unor programe sau politici coerente adresate tinerilor.
Vocea tinerilor s-ar putea face mai bine auzită prin consultări și mecanisme participative, dar și prin măsuri care să le facă orașul mai prietenos și mai accesibil. Din această ultimă perspectivă, fostul vis utopic al cartierelor, parcurilor sau piețelor animate de muzicieni și performeri ar putea să prindă contur în realitate.
În parteneriat cu autoritatea locală, Street Delivery caută soluții pentru a pune la dispoziția tinerilor artiști spații special amenajate, astfel încât aceștia să poată cânta în diverse locuri publice, în intervale orare convenabile. Fenomen internațional pentru o categorie boemă, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viață, cu adevărate turnee pe care mulți artiști le organizează, selectând în circuit orașe care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches).
Reunind cele mai noi generații din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare este un laborator de idei care amestecă proiecte antreprenoriale cu arta urbană, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil.
Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alături de poeți sau de grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele curente ale orașelor, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare.
Sâmbătă, 1 octombrie:
- Ora 18:00: Stația Nouă. New wave, synth-pop și cold wave cu Teofan Gavriliu, un designer grafic pasionat de experimente acustice, care sună uneori ca post-punkerii bieloruși Molchat Doma, alteori ca londonezii The Sound.
- Ora 19:00: Golden Live Duo, o trupă din Harkov, aplaudată până nu demult în turnee în toată Ucraina, aduce la Street Delivery cel mai interesant world music estic. „Aveam sute de concerte și festivaluri, dar, din păcate, războiul ne-a obligat să ne părăsim casa, să lăsăm totul în urmă. O magie ne-a adus în Baia Mare, unde oameni sunt simpatici și amabili și ne oferă o mână de ajutor. Nu ne-au abandonat în vremuri de mare necaz. Ne bucurăm că am ajuns în România și, de-acum, în iubita noastră Baia Mare. Vă mulțumim pentru dragostea cu care ne însoțiți pe acest drum greu și pentru întregul vostru sprijin”, spun artiștii ucrainieni.
Duminică, 2 octombrie:
- Ora 14:00: poetry slam și Experijam. Muzică și poezie cu Lena Chilari, o poetă născută în Republica Moldova, acum stabilită în Cluj. O acompaniază Cristian-Emanuel Opriș – un performer în elementul lui atunci când poezia e adusă la viață cu ajutorul muzicii live, și Bogdan Octav Racolța (809 dao) – omul potrivit la locul potrivit atunci când vorbim de călătorii sonore, muzică electronică, muzică live și improvizație.
- Ora 18:00: Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch. Un proiect început cu niște petreceri ad-hoc și cu o serie de podcasturi, s-a transformat în muzică bună, cu instrumente live, voci remarcabile și un micro groove cosmic.
„Avem și anul acesta un program bogat, cu teatru contemporan și experimental sau cu proiecții de film despre povestea plasticului – un documentar produs de Zero Waste România. Avem și o mulțime de artiști și performeri din zona emergentă, care vin la Baia Mare invitați de Most Music – o strategie Europeană complexă pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă.
Printre alte oferte ingenioase, amintesc proiectul SoundBeatsTime, o inițiativă adresată tinerilor, care îmbină promovarea domeniului muzical și educația antreprenorială. Organizăm în parc o serie de ateliere practice, unde vizitatorii au șansa să testeze diverse instrumente muzicale sau să le construiască din materiale banale, de la bețe, la hârtie și elastice. SoundBeatsTime este o inițiativă a Asociației Yellow Shirts, în parteneriat cu Associazion Giosef – Giovani senza Frontiere Palerom (Italia) și Institutul Român de Educație a Adulților (Timișoara, România).
Este un program cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Biblioteca vie, un proiect al Asociațiilor Young Roma Maramureș și Grupul de Acțiune Locală, este un alt hotspot al ediției, cu atât mai mult cu cât promite și o expoziție de pictură, alături de programe de dansuri rrome. Comunitatea rromă este reprezentată, de altfel, și de EduBike Street Workshop – un atelier mobil de reparat biciclete. Meșterii sunt patru adolescenți din comunitatea Pirita, care au absolvit un curs de șase săptămâni cu un instructor profesionist. Atelierul promovează un stil de viață sănătos și o imagine nouă a tinerilor romi proveniți din mediile vulnerabile ale orașului”, a spus Izabella KisKasza, fondator Street Delivery Baia Mare.
Anunțat inițial pentru începutul lunii septembrie, festivalul Street Delivery Baia Mare a fost reprogramat în perioada 1-2 octombrie 2022. Modificările au fost condiționate de seria avertizărilor meteorologice de vreme severă emise, la nivel regional, în prima lună de toamnă.