Edi Nicola (realizator rubrică): Aflată pe ultima sută de metri, misiunea Companiei Eufor Althea, ce acționează în Bosnia și Herțegovina, contribuie la menținerea stabilității și siguranței în această regiune.
Militarii români au derulat numeroase patrule, despre care ne vorbește locotenentul Andrei Murariu, comandantul companiei.
Lt. Andrei Murariu: Legat de misiuni, acestea erau mai rare la început, pentru că structura de aici a vrut ca noi să ne acomodăm cu zona, cu ceea ce se întâmplă aici, inclusiv populația locală cu noi, pentru că avem vehiculele de luptă destul de mari față de celelalte naționalități, iar acestea, în medie, la început, erau de o zi pe o distanță de 50 de kilometri, 60 de kilometri, 100, 150 de kilometri după care, treptat, au început să fie inclusiv cu durata de două zile până la două săptămâni, iar cea mai mare distanță pot spune că a fost executată într-o zi, în jur de 450 de kilometri.
Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem în Europa și următoarea oprire o facem în Germania, unde, un pluton românesc din Batalionului 49 Apărare CBRN Argeș, s-a antrenat, timp de două săptămâni, alături de aliații din NATO, în cadrul exercițiului „Golden Mask”, participând la proceduri de operare în medii contaminate.
Căpitanul Eugenia Popa, șef al operațiilor și instrucției în unitatea piteșteană, ne spune care sunt particularitățile acestui tip de exerciții.
Cpt. Eugenia Popa: Fiecare dintre acestea sunt diferite prin dinamica și specificul activităților, precum și prin particularitățile mediului în care își desfășoară misiunile.
O reală provocare pe care militarii români au trebuit să o depășească a fost înfruntarea condițiilor meteo nefavorabile în cele patru zile de exercițiu, în care au fost exersate în comun procedurile de operare medii contaminate chimic, biologic, radiologic și nuclear.
Edi Nicola (realizator rubrică): Ne mutăm în Polonia, unde militarii grupului de luptă au organizat o expoziție de tehnică militară, la care au fost invitați să participe elevi din cadrul școlilor cu nevoi speciale din orașul Łomża.
Cei mici au fost încântați și au reușit să observe îndeaproape sistemele antiaeriene Gepard, tancurile sau tunurile autopropulsate.
Au fost organizate jocuri sportive și multe alte surprize pregătite pentru a-i încuraja și a le oferi o zi memorabilă copiilor alături de militarii NATO.
Schimbăm continentul și ne îndreptăm atenția spre Africa. Lansat în primăvara anului 2010, sub egida Uniunii Europene, misiunea militară desfășurată în Somalia presupune derularea de activități pentru consolidarea organizării și pregătirii Armatei Republicii Federale. Despre situația de securitate din zonă, seniorul național al României, maiorul Marian Dorofteese.
Mr. Marian Dorofteese: Situația de securitate în prezent în Somalia și în zona Mogadishu aș putea spune că este volatilă. Organizația teroristă Al-Shabaab, afiliată la mult mai cunoscuta Al-Qaeda, executând cu regularitate atacuri cu dispozitive explozive improvizate, cu foc indirect, inclusiv asupra bazei în care sunt dislocați militarii români sau atacuri complexe.
Ținta principală a atacurilor o reprezintă în majoritatea cazurilor, forțele de securitate somaleze, forțele Uniunii Africane reprezentate de ATMIS (The African Union Transition Mission in Somalia – n.r.), precum și instituțiile guvernamentale din Somalia.