Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 31 octombrie 2022, 17:04 / actualizat: 2 noiembrie 2022, 17:49
Teodora Mazere (realizator rubrică): Timp de 2 săptămâni, 138 de militari din cadrul batalioanelor 811 Infanterie Dej și 813 Infanterie Maramureș au participat, alături de partenerii cehi, la Exercițiul ”MORAVIAN LANCE 22”, desfășurat în poligonul Libava din Cehia.
În ultimele zile ale acestei acțiuni, mecanicii conductori au parcurs un traseu special de-a lungul căruia au fost simulate mai multe obstacole, precum tranșee împotriva tancurilor, zone urbane, cât și trecerea unui curs de apă.
Colaborarea româno-cehă a început în anul 2019, exercițiul ”MORAVIAN LANCE 22” reprezentând cadrul care asigură schimbul de experiență prin intermediul planificării și conducerii acțiunilor militare. Sublocotenent Lucian Codreanu, comandantul Plutonului 3 din compania participantă la exercițiul ”MORAVIAN LANCE 22”.
Lucian Codreanu: Schimbul de experiență ne-a ajutat să ne perfecționăm tehnicile de tactical combat casual care. Aceste tehnici se aplică la acordarea primului ajutor, de la punerea unui garou, turnicheți la deplasarea rănitului cu ajutorul tărgii, fără targă şi îmbarcarea lui în autovehicule de transport.
Au fost câteva demonstrative de la partenerii cehi, iar la nivel de armament și tehnică ne-a ajutat să ne perfecționăm mai mult partea de mobilitate în câmpul tactic.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Cehia ajungem în Bulgaria, mai precis în poligonul Novoselo, acolo unde pe perioada a 2 săptămâni s-a desfășurat Exercițiul multinațional Beyond Horizon.
La această activitate au participat forțe din Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Statele Unite ale Americii.
Țara noastră participă din anul 2016 la acest eveniment ce vizează dezvoltarea tacticilor și procedurilor de acțiune ale structurilor de poliție militară.
Cu detalii vine sublocotenentul Răzvan Nistor, comandant pluton în cadrul Batalionului 265 Poliție Militară Tudor Vladimirescu.
Răzvan Nistor: Am desfășurat numeroase activități specifice de poliție militară, alături de parteneri. Am reușit să reconfirmăm procedurile, atât din punct de vedere teoretic, dar mai ales practic, prin situațiile în care am fost implicați, controlul mulțimii, patrule în aria de responsabilitate, paza unui punct de comandă și puncte de verificare a autovehiculelor, scotociri și salvare de ostatici.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire de astăzi o facem la artileriștii antiaerieni din cadrul celui de-al doisprezecelea contingent românesc dislocat în Polonia.
Începând cu anul 2017, România asigură un detașament de militari în vederea participării la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord estic al Alianței.
La mijlocul lunii octombrie, militarii focșăneni au preluat ștafeta de la gheparzi transilvani.
Căpitan Rareş David, ofiţer de stat major în cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană, rotaţia a XII-a: În această primă săptămână de misiune am sărbătorit Ziua Armatei României, departe de casă, alături de colegii și de aliații de aici, din Polonia.
Am avut și un exercițiu care a presupus dislocarea detașamentului într-un raion de dispunere temporar. Cu această ocazie au fost testate rapiditatea și sincronizarea militarilor pentru îndeplinirea obiectivelor.
Scopul principal a fost atingerea capacității operaționale. Continuăm instruirea în cadrul grupului de luptă și ne pregătim pentru exerciţiile planificate în perioada următoare.