Adrian Gâtman (realizator rubrică): Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța a marcat, joi, 150 de ani de învățământ românesc de marină. Drapelul de luptă al instituției a fost decorat cu această ocazie cu ordinul „Virtutea maritimă” în grad de Comandor, cu un semn de pace pentru militari, conferit de președintele României.

Academia asigură formarea inițială și continuă la nivel universitar a studenților pentru Forțele Navale Române, dar și pentru alți beneficiari din sistemul național de apărare, am aflat de la comandantul ei, comandorul ei, Alecu Toma.

Alecu Toma: Academia Navală Mircea cel Bătrân reprezintă un pol extrem de important al învățământului superior, în primul rând, o instituție integrată atât la nivel național în învățământul superior românesc, dar o instituție integrată în totalitate la nivel internațional în învățământul european de marină, în învățământul european militar de marină și chiar dincolo de această comunitate a Uniunii Europene, dincolo de ocean.

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Prima instituție din țara noastră pentru formarea marinarilor militari a fost Școala Flotilei, înființată la Galați în anul 1872. Școala a fost mutată la Constanța în anul 1920.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân”  funcționează sub această denumire din anul 1990. Și tot la Constanța, Centrul de Scafandri a aniversat pe 15 noiembrie 55 de ani de la înființarea primei structuri militare de profil din România.

Cu acest prilej a fost inaugurat noul sistem de scufundare simulată din compunerea laboratorului hiperbar, cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor din Europa.