Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 28 noiembrie 2022, 15:53 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:00
Gabriel Stan (realizator rubrică): 24 de militari români participă în baza Bamako din Africa, Mali, la misiunea Uniunii Europene pentru Instruirea Forțelor Armate Maliene – EUTM Mali.
Rolul misiunii este de a furniza asistență militară forței comune a G5 Sahel, precum și forțelor armate maționale în țările care fac parte din grupare, prin consiliere militară, instruire și mentorat.
Căpitan Roxana Davidovits, consilierul pentru armata maliană: La momentul acesta sunt modificări atât în structura din Mali, cât și în structura celorlalte țări care fac parte din regiune, fiind sub denumirea de G5 Sahel – Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger și Ciad.
Ele s-au unit să se ajute și să se apere mai bine în fața problemelor pe care le au. Se așteaptă anumite decizii, astfel încât să putem continua cu partea de consiliere și lucrurile vor fi mai clare.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Din Africa urcăm în continent asiatic, acolo unde doi militari români participă la cea mai veche misiune a Organizației Națiunilor Unite, cea de monitorizare a acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan.
Posturile Field sunt situate pe ambele părți ale liniei de control, cu șapte locații pe teritoriul Pakistanului, respectiv cinci în India. Militarii români au un mandat de un an de zile își desfășoară activitatea în zona Cașmirului.
Căpitanul Adrian Stoian, observator militar: Săptămâna aceasta am desfășurat la sediul Națiunilor Unite din Islamabad o festivitate de acordare a unor medalii pentru militarii participanți la această misiune din India și Pakistan și la o conferință cu privire la evoluția securității din zona și din aria de responsabilitate, precum și politicile Națiunilor Unite.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Traversăm Atlanticul și ajungem în Statele Unite ale Americii, acolo unde 61 de cursanți internaționali din 51 state partenere participă la cursul de „Sergeant major”, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă. Acesta se desfășoară în baza militară Fort Bliss din Texas și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.
Plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: Cursul este structurat pe șase module, începând cu un curs de bază la care toți studenții, atât cei internaționali, cât și cei din Statele Unite participă.
Principalul scop al acestui curs de bază este de a familiariza toți studenții cu cerințele academice ale întregului curs.
Urmează cinci perioade, fiecare a câte șase săptămâni și anume conducere, operații, operații întrunite, management-ul forței și studii profesionale.