Fonoteca melomanului – Albume de colecție – ”Declarație de Dragoste” – GABRIEL DOROBANȚU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir, 3 ianuarie 2023, 13:49 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:35
La mulți ani, GABRIEL DOROBANȚU!
Cum reuşeşte o melodie să rămână în memoria noastră şi să fie transmisă din generaţie în generaţie? Explicaţia poate ţine de o zodie norocoasă sau pur şi simplu de cât de uşor poate fi ea fredonată. Este şi cazul piesei „Hai vino iar în gara noastră mică”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile.
Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.
Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine.
„Hai vino iar în gara noastra mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început.
Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1 (n.a. Radio România Actualități), la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu.
„Hai vino iar în gara noastra mică” s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă. (Sursa: “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
Astăzi îl aniversăm cu drag și cu prețuire pe unul dintre cei mai romantici și loiali trubaduri ai muzicii ușoare românești – GABRIEL DOROBANȚU – căruia îi dorim sănătate, bucurii și gânduri bune! LA MULȚI ANI, GABRIEL!
La rubrica Albume de colecție, vom difuza câteva piese reprezentative interpretate de Gabriel Dorobanțu, de pe albumul Declarație de Dragoste, lansat în anul 1997, la Casa de discuri Electrecord!
GABRIEL DOROBANȚU s-a născut în București la data de 3 Ianuarie 1953.
Într-o epocă în care muzica house sparge pereții discotecilor și obosește creierii ascultătorilor, când manelele chinuie gustul melomanilor adevărați, unul dintre ultimii romantici ai momentului incită sufletele celor care mai au timp și pentru muzica bună, aceea care nu se demodează niciodată. Se poate mândri cu faptul că nu a acceptat nici un fel de compromis niciodată, ci a rămas fidel publicului care îl adoră pentru șlagărele sale care frâng inimile.
”Eu îmi văd de drumul meu” (Viorel Gavrilă / Roxana Popescu) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
A absolvit Școala Populară de Artă, Secția Canto, clasa profesoarei Florica Orăscu, iar în 1980 participă la Concursul ”București 80” unde obține Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară;
În 1981, participă la Festivalul de interpretare „Mărțișor”, la Dorohoi, unde obține Trofeul „Mărțișor”.
Debutează oficial la treizeci de ani în anul 1983, la Festivalul Concurs de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.
Înregistrează aproximativ 400 de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri vinil și opt CD-uri.
În martie 2011 Gabriel Dorobanțu lansează albumul ”Povestea nu s-a terminat” împreună cu Casa de discuri ”Ovo Music”.
”Am jurat să ne-ntâlnim” (Marian Stârcea / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
PREMII
* 1987 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1989 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1997 – Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Discul de Autor „Santa Maria Maggiore”, cu melodii semnate de autorul moldovean Petre Teodorovici.
* 2007 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „O picătură de amor”, produs de Electrecord.
* 2008 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „Izvorul iubirii”, produs de Ovo Music.
TURNEE: Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Belgia, Anglia, Republica Moldova, Israel, Spania, Kuweit, etc.
SPECTACOLE: Cântă în spectacole de revistă la Teatrul „Constantin Tănase” din București și „Majestic” din Ploiești.
FILM: A făcut parte din distribuția filmelor pentru copii „Peștele verde” ; „Trupa de show”; ” Dramaticus „.
CARTE: „Șueta cu… Gabriel Dorobanțu”, autor Eugen Rotaru, Editura Curtea Veche, București, 2006.
”De ce nu vii?” (Eugen Mihăescu / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
„Sunt credincios meseriei mele. Am supraviețuit în veritabila pânză de păianjen, așa cum numesc eu moda în muzică, datorită sincerității mele.”
„Cântecele trebuie să fie mici momente de viață. Trăirile omenești, sentimentele răscolitoare, eterna iubire reprezintă temele predilecte ale șlagărelor, cu care mă prezint în fața marelui juriu – publicul. Eu pledez pentru reîntoarcerea la lirism, romantism, parametrii care vor dăinui cât lumea.” – Gabriel Dorobanțu.
Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Dorobantu, http://www.gabrieldorobantu.ro/, Fonoteca Radio România Regional, Casa de discuri Electrecord, arhiva pers. Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir –
Muzician şi Jurnalist la
Radio România Regional.