Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii focșăneni din cadrul Detașamentului românesc de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, dislocat în Baza Bemowo Piskie din Polonia, au primit vizita unei delegații formată din ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Pe agenda de lucru a oficialilor s-a numărat și întâlnirea cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, discuțiile axându-se pe abordări unitare în ceea ce privește perspectiva de asigurare a stabilității situației regionale de securitate.
Mariusz Blaszczak: Înzestrăm armatele noastre cu echipament modern. România are sistemele Patriot și HIMARS, iar în Polonia sunt avioanele F-16, astfel încât să putem colabora, să facem schimb de experiență pentru a-i arăta agresorului că suntem împreună, că luptăm și nu îl lăsăm să treacă mai departe.
Colaborarea noastră este o garanție pentru securitatea din această parte a Europei. Împreună suntem mai puternici.
Teodora Mazere (realizator rubrică): A fost ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul întrevederii cu omologul său Angel Tîlvăr. Părăsim continentul european și ajungem în Africa.
Desfășurată sub cupola Organizației Națiunilor Unite, misiunea UNMISS din Sudanul de Sud vizează asigurarea sprijinului pentru consolidarea păcii, cât și a dezvoltării economice. Odată cu declararea independenței, la 9 iulie 2011, Sudanul de Sud se constituie din 10 state și 3 zone administrative.
România participă cu 6 militari la această misiune de monitorizare și observare. Cu detalii despre situația din zonă vine colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio, statul Ecuadoria de Vest.
Col. Eduard Vitalis: Populația este, aș spune, împărțită, dar nu neapărat în crezuri politice, ci în asigurarea nevoilor. Țara încă nu știe ce înseamnă democrație, nu cred că știe ce înseamnă nici autocrație, nici alte forme de guvernare, ci doar află despre ele.
Încă există zone unde poliție n-a apărut sau a fost un polițist și a dispărut. Acesta este un caz concret, l-am întâlnit la postul de poliție, undeva aproape de granița cu Congo, unde polițistul a dispărut și nimeni nu știe unde este.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Sudanul de Sud ne îndreptăm spre Oceanul Indian și poposim în Somalia, acolo unde din 2010 Uniunea Europeană desfășoară misiunea EUTM, al cărei mandat se reînnoiește la 2 ani de zile.
Unul dintre pilonii principali ai acestui program presupune organizarea și desfășurarea de cursuri de instruire pentru armata somaleză, în vederea dezvoltării stabilității și a securității în țară.
Unul dintre punctele de referință pentru locuitorii acestei țări îl reprezintă unitatea familială. Despre acest aspect vorbește maiorul Laura Istrate, reprezentantul național în Somalia.
Laura Istrate: Despre modul în care petrec sărbătorile în familie, sunt surprinsă că ei s-au obișnuit cu această instabilitate în care se află țara de foarte mulți ani şi momentele petrecute în familie sunt normale, așa cum le înțelegem și noi, inclusiv sărbătorile, inclusiv mesele tradiționale.
Singura diferență între noi, românii și ei este că familiile lor sunt foarte mari. În momentul în care se întâlnesc se adună toată familia extinsă, nu neapărat cea imediat apropiată.