Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): În Polonia, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, acționează în cadrul grupului de luptă în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Dislocați în Baza Bemowo Piskie, militarii au desfășurat în această perioadă un exercițiu de antrenament în teren, de nivel baterie. Ofițerul de informare și relații publice al detașamentului, locotenent Cornelia Dumitru.

Cornelia Dumitru: A fost al doilea exercițiu de acest tip. Ne-am concentrat pe pregătirea apărării împotriva unui eventual atac aerian inamic.

Militarii au cercetat spațiul aerian, au estimat pierderile inamicului și pe cele proprii și au fost evaluați la finalul etapei de instruire.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem în Europa, mai exact în Bosnia, acolo unde militarii companiei ALTHEA, aflați în baza militară Camp Butmir – Sarajevo, îndeplinesc diferite misiuni, printre care și aceea de forță de reacție rapidă sau QRF.

Personalul militar din Armata României participant la misiunea EUFOR din teatrul de Operației Bosnia și Herțegovina se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, General Ioan Emanoil Florescu.

Despre ce înseamnă această forță de reacție rapidă ne vorbește comandantul companiei ALTHEA, căpitanul Aurelian Dumitru Ghivici.

Aurelian Dumitru Ghivici: QRF este o structură de reacție rapidă care acționează pe întreg teritoriul Bosniei, pentru toate trupele dislocate în cadrul operației EUFOR.

Este asigurată, prin rotație, și de către compania românească și înseamnă că acționează cu structuri din companie atât pentru patrulele românești dislocate în afara bazei, cât și pentru celelalte state care au forțe aici.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Coborâm în continentul african, acolo unde Armata României participă la misiunea MONUSCO de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo, cu un număr de 7 ofițeri, care încadrează atât funcții de ofițeri de stat major, cât și funcții de observator militar.

Din comandamentul misiunii situat în orașul Goma, analistul de informații locotenent-colonelul Iustin Gavrilă.

Iustin Gavrilă: De zeci de ani încoace s-au dezvoltat o serie de grupări militare în zona asta. Inițial, pornite ca mini-armate de autoapărare locală în luptele intertribale, cu timpul s-au transformat în grupări care atacă, pe scară mare, triburile rivale dedându-se la tot felul de jafuri, omoruri și de aici a început implicarea Națiunilor Unite în această zonă.

În total, sunt peste 120 de astfel de grupări militare, unele mai mici, altele de-a dreptul mari, cu mii de membri bine înarmați, cărora nu le face față nici Armata Națională.