Bagajele Abandonului
Publicat de Camelia Teodosiu, 17 februarie 2023, 11:10 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
” Între zidurile mele, veți putea păși curând. Vă rog să nu mă vizitați pe fugă, ci cu tihnă.(…) Eu sunt Muzeul Abandonului și am sute de povești de spus despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului”.
Printre aceste povești se numără și cea scrisă de Ana Maria care punctează traumele abandonului cauzat de război…
Mărturia ei scrisă, donată Muzeului în cadrul campaniei Bagajele Abandonului, începe așa:
”Onorez povestea neamului meu pe linie maternă și o așez în buchetul de povești al neamului românesc și, mai departe, al umanității…”
Prezentă în emisiunea noastră, Ana Maria își deschide sufletul și ne spune cum a ajuns la Muzeul Abandonului și de ce s-a regăsit în acest proiect:
„Practic, fără a fi declarat război, Basarabia a fost ocupată de sovietici și străbunicii mei au fost dați afară din casa lor iar sora bunicii, cei șapte copii, cel mai mic având trei ani și soțul ei au fost luați și duși, nimeni nu știa unde. Oamenii îi așteptau pe români și pe nemți, ca pe niște salvatori.” Acesta este un fragment din povestea donată de Ana Maria ca o amintire pentru colecția Bagajele Abandonului care așa cum este prezentată pe site-ul Muzeului, ”este o campanie care vorbește despre cele mai dramatice momente dintr-o existență, cel în care forțe exterioare și imposibil de controlat, te duc în situația de a abandona totul: prietenii, casa, locul în care trăiești sau lucrezi, comunitatea, micile tabieturi, existența așa cum o știi…și să pui în grabă, într-un bagaj, ceea ce pare că poți salva.”
Ana Maria a ales să fie alături de noi și ne împărtășește:
”Mi-au trebuit ani de lucru cu mine să pot să îmi simt granițele personale, să dau jos de pe umeri și din inima mea durerile, lacrimile și greutățile care nu erau ale mele, ci veneau din neamul meu. Să pot să le mulțumesc pentru darul vieții care a venit prin ei, cu prețul sfâșierii lor interioare și să pot să îmi mulțumesc mie că pot aduce liniște și pace în ființa mea, să opresc acest tăvălug distrugător de traume nerezolvate. Revin cu povestea… ”
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Ana Maria Ionescu