Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii, una dintre cele mai mari coaliții militare din istoria SUA, conduce și facilitează activitățile și operațiile militare cu aliați și parteneri, în vederea sporirii securității și stabilității regionale din zona de responsabilitate, care se întinde din nord-estul Africii, de-a lungul Orientului Mijlociu și până în sud-vestul Asiei.
Printre operațiile de succes ale coaliției s-au numărat Operation Iraqi Freedom, Operation Enduring Freedom, Operation Resolute Support și Operation Inherent Resolve, acțiuni la care au participat și militarii români. Din Tampa, Florida, transmite colonelul Alexandru Cosac: Prezența militarilor români la US Centcom are o importanță ridicată în ceea ce privește reprezentarea națională și consolidarea relațiilor cu națiunile din coaliție.
Cele 44 de națiuni partenere dislocate la Comandamentul Central oferă o oportunitate unică de a aduna într-un loc diferite ideii, direcții de pregătire, culturi, abordări diferite, ceea ce am observat că asigură o contribuție atât în partea de planificare și în fundamentare deciziilor sau coordonarea eficientă.
Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): De pe continentul american ajungem în țara morilor de vânt, mai precis în Olanda, unde militarii români, membri ai Regimentului 74 Patriot, participă alături de 700 de militari ai Alianței Nord-Atlantice, la exercițiul Joint Project Optic Windmill, ce vizează apărarea aeriană integrată.
Prima parte a exercițiului a fost dedicată stabilirii unor conexiuni între națiunile participante în ceea ce privește rețeaua de lucru, urmând ca apoi toți militarii să se antreneze la sistemele de luptă.
Pentru România este prima participare la acest exercițiu internațional organizat din 1996. Căpitan Traian Brehui, comandantul detașamentului românesc, participant la exercițiul Joint Project Optic Windmill din Olanda: În cadrul acestui exercițiu ne antrenăm operatorii simulat pentru dezvoltarea și testarea de strategii și concepte de apărare împotriva întregului spectru de amenințări aeriene.
Aceste principii pe care noi le testăm și dezvoltăm aici se pot pune în practică până la 100% pe tehnica reală.
Operatorul nu simte nicio diferență față de ce ar trebui să facă în fața sistemului, pentru că simulatoarele sunt identice cu ceea ce au în sistemul propriu-zis.
Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): Rămânem tot în sfera exercițiilor internaționale, iar din Olanda facem un salt de 500 de kilometri est până în Germania, unde 1.700 de militari din 18 țări, inclusiv România, acționează în cadrul exercițiului Dynamic Front.
Participant la exercițiu, locotenent-colonelul Constantin Apostol ne-a transmis faptul că aceste exercițiu internațional contribuie în mod semnificativ la stabilitatea și securitatea regională, prin îmbunătățirea capacității forțelor aliate de a acționa împreună în perioade de criză sau conflict.
Ultimele vești din această săptămână vin de la colegii focșăneni dislocați în cadrul grupului de lupte din Polonia.
Pe ultima sută de metri a misiunii, activitățile decurg în același ritm alert. Se continuă antrenamentele alături de aliați, iar tehnica se pregătește în vederea predării către colegii din cadrul celei de-a 13-a rotații.
Zilele acestea, la invitația reprezentanților din Brigada 9 Blindată poloneză, artileriștii antiaerieni români au organizat o expoziție statică a tehnicii de luptă din dotare.
Cu detalii despre acest eveniment vine locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians: Militarii polonezi au fost foarte interesați de complexul antiaerian Ghepard, iar noi ne-am bucurat să le putem răspunde la toate întrebările.
Această expoziție a avut ca scop familiarizarea detașamentului polonez cu structura unui grup de luptă, ca parte a pregătirii pentru misiunea pe care o vor executa în cadrul Grupului de Luptă NATO din Letonia.