La rubrica M.A.I. aproape de tine am discutat despre Jandarmeria Română, care s-a născut la Iași pe 4 aprilie 1850.
Cu acest prilej, aceștia au sărbătorit la început de săptămână, 173 de ani de existență marcând momentul printr-o serie de activități desfășurate în grădina Palas, la care a luat parte publicul larg venit să asiste la festivități.
Sonia Raicu a fost prezentă la acest eveniment și a realizat un interviu cu, colonelul Cosmin Chesaru, Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi.
Cosmin Chesaru: 173 de ani de tradiție și de istorie pe care în astea două zile am încercat să o arătăm ieșenilor, atât cât am putut noi și cu resursele pe care le avem. Suntem obișnuiți ca lumea să fie aproape de noi.
E adevărat, vremea ne-a pus puțin încurcătură, dar sunt militari și ne adaptăm indiferent de condiții, de vreme și de teren. Am avut și sprijin: partenerii noștri de la Palas ne-au primit în interior, unde am făcut o grămadă de activități.
Când s-a oprit ploaia, am ieșit în exterior, tiroliană, exerciții demonstrative, cai, câini, studenții de la academie, elevii de la școala de subofițeri Fălticeni, camarazii de la Bacău, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, și să nu-i uităm pe colegii noștri de la Brigada 15 Mobilă Mecanizată Podul Înalt.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ce ne puteți spune despre misiuni, despre efortul care revine asupra fiecăruia?
Cosmin Chesaru: Pot să spun că sunt printre cei mai buni din jandarmerie. Și asta nu spun doar eu. O spun cetățenii.
Pentru noi, acesta este baremul, evaluatorul, cetățeanul. Cetățeanul ne spune că suntem buni. Cetățeanul ne spune când greșim, atunci când greșim, ținem cont.
Încercăm să ne remediem greșeala, dar vă spun, oamenii mei sunt printre cei mai buni.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Chiar am realizat un interviu unde mi s-a spus că au primit aprecieri din partea oamenilor atunci când au fost diferite acțiuni unde a trebuit să fie prezentă Jandarmeria.
Cosmin Chesaru: Dincolo de atributul Jandarmeriei de asigurare a măsurilor de ordine, care este principalul nostru atribut, pe lângă cel de pază și protecție a unor obiective, jandarmeria nu este doar o instituție militară.
Este o instituție militară care, spre deosebire de armată, vorbesc în sensul generic, lucrează foarte mult cu cetățeanul. Noi nu putem să ne desfășurăm activitatea altfel decât în parteneriat cu cetățeanul.
Sunt convins că în toată țara cetățenii au înțeles că Jandarmeria atunci când este prezentă la o adunare publică, indiferent de caracterul ei, că este un spectacol, o procesiune religioasă, o manifesta sportivă sau un protest, de ce nu, Jandarmeria este acolo ca să le apere lor și să le garanteze lor dreptul de a se manifesta în condiții normale, fără să fie tulburați de nimeni.
Noi nu ne apărăm pe noi, noi nu atacăm pe nimeni, noi apărăm cețeanul și drepturile lui.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Cum este să aveți în structurile din subordine și acești militari antitero? Aveți aceste detașamente canine.
Cosmin Chesaru: Atribuțiile noastre sunt clar delitatede ale celor la structuri. Structurile de intervenții antiteroriste și acțiuni speciale au atribuțiile lor. Participă foarte frecvent aș putea spune la acțiuni speciale în coordonarea DIICOT-ului, a diferitelor structuri de poliție judiciară. Ultima la care am fost a fost acum trei zile, exact înainte să începem manifestările de Ziua Jandarmeriei.
Am fost la o descindere care a ieșit din raza județului nostru, am intrat în județul Bacău, o acțiune care a fost coordonată de Europol. Cred că a fost primul laborator clandestin de metanfetamie depistat și destructurat la noi în țară. O rețea de 11 persoane.
Toate au primit măsura arestului preventiv, ceea ce înseamnă că în primul rând magistrații, polițiștii, dar și noi făcut treaba așa cum trebuie și a fost totul în regulă. I-ați putut observa la exercițiile demonstrative cât de bine sunt pregătiți aici, referindu-mă la structura de antitero și acțiuni speciale. Acestea există peste tot în jandarmerie, nu doar la noi, în fiecare județ.
În ceea ce privește structurile de animale de serviciu, avem câinii de serviciu foarte bine antrenați. Majoritatea dintre câinii noștri sunt antrenați și pregătiți pentru misiuni de patrulare și intervenție, pentru misiuni de asigurare a ordinii publice, dar avem câini de căutare-salvare, avem câini antirog, avem câini specializați, foarte bine pregătiți.
Nu pot decât să urez tuturor jandarmilor „La mulți ani!”, să dea Dumnezeu să ne întâlnim în fiecare an cât mai mult timp de acum încolo. Și eu sunt convins că urarea asta de la mulți ani va fi eternă pentru jandarmi. Jandarmeria s-a născut la Iași și nu va muri niciodată.