Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): România și Portugalia au preluat, într-un cadru oficial, de la partenerii polonezi și francezi, conducerea celei de a 62-a rotație a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.
Contingentul românesc „Carpathian Vipers”, format din aproximativ 100 de militari, se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din România și a comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa.
Comandor Cosmin Vlad, comandantul Detașamentului „Carpathian Vipers”: După predarea misiunii la sol a avut loc o predare simbolică și în aer, aliații francezi, cu două aeronave de vânătoare Rafale, predând serviciul de poliție aeriană întărită, aeronavelor românești F16 Viper, prin executarea în comun a unei misiuni de poliție aeriană.
Colaborarea dintre cele două națiuni reprezintă o dovadă clară a nivelului înalt de pregătire a personalului și a interoperabilității membrilor Alianței.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe Flancul nord-estic al Alianței, mai exact în Polonia, acolo unde, chiar dacă militarii români din Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” se află în proces de predare-primire a misiunii, aceștia își continuă programul de instruire alături de partenerii de coaliție.
Cu detalii vine locotenentul Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: A avut loc „Zalev-23”, un exercițiu multinațional la care au participat, pe lângă militarii din contingentele Grupului de Luptă NATO din Polonia, și militari germani.
A fost un exercițiu de amploare, la care au participat structuri de tancuri din Polonia, Statele Unite și Germania și structuri de artilerie ale croaților, polonezilor și americanilor. Apărarea antiaeriană a fost asigurată de noi și de militarii polonezi.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia coborâm până în Balcanii de Vest, mai precis, în baza militară Camp Butmir din Sarajevo din Teatru de Operații Bosnia și Hertegovina, acolo unde compania de manevră alteia rotația a doua generată de Batalionul 22 Infanterie Romanați și-a încheiat misiunea predând zona de responsabilitate colegilor din Batalionul 341 Infanterie Constanța.
Un scurt bilanț al misiunii avem de la comandantul companiei de manevră, căpitanul Aurelian Ivici: Misiunea s-a desfășurat în condiții bune. Am reușit să îndeplinim toate misiunile ordonate de Batalionul Multinațional, fiind compania cu cel mai mare număr de oameni de aici. Am fost foarte vizibili pe teren și relația cu ceilalți militari.
În momentul de față, rotația următoare este în efectiv complet. De o săptămână jumate suntem în proces de predare-primire și sperăm să le transmitem toate informațiile de care au nevoie astfel încât să-și îndeplinească misiunea în condiții foarte, foarte bune.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ajungem și pe continentul african, în Somalia, unde misiunea Uniunii Europene de instruire se desfășoară de aproape 13 ani, mai exact din 10 aprilie 2010.
România este și ea parte a acestui efort de asigurare a stabilității și securității în Somalia și participă cu instructor la această misiune, care își reînnoiește mandatul odată la doi ani.
Despre una din marile probleme cu care se confruntă statul somalez ne vorbește maiorul Laura Istrate, mentor în elaborarea doctrinei militare: Problema principală și recunoscută de toată lumea este prezența organizațiilor teroriste, care, susținute sau nu, capătă din ce în ce mai multă putere.
În principiu, Somalia este împărțită și divizată pe sectoare. Fiecare sector în parte este condus de un anumit clan. Conflicte minore există și între aceste clanuri, care împreună au un scop comun în a elimina organizațiile teroriste din Somalia.