Vizita istorica la Monetaria Statului
Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta Sa Regala Principele Radu au vizitat astazi Monetaria Statului. Ultimul rege roman care a vizitat aceasta institutie a fost Regele Mihai I, pe 23 ianuarie 1945. Alaturi de Directorul General al Monetariei Statului, domnul Octavian Schen, Familia Regala Romana a fost intampinata de viceguvernatorul BNR, Eugen Nicolaescu si de angajatii institutiei.
Aflată în subordinea Băncii Naționale a României din anul 1956, Monetaria Statului este una dintre cele mai vechi instituţii ale statului român și singura instituție care produce monedele de circulație și monede cu caracter numismatic emise de Banca Națională a României.
Inaltii oaspeti au fost intampinati cu onor, paine si sare, li s-a oferit un buchet de flori apoi au vizitat Casuta Traditionala Romaneasca, prezentata in cadrul Targului de la Berlin in anul 2020 si realizata in totalitate de catre angajatii Monetariei.
Vizita a fost completata cu prezentarea pe larg a principalelor activitati realizate in Monetaria Statului: zonele in care se realizeaza monedele in circulatie, monedele numismatice, laboratorul de analiza a metalelor pretioase, muzeul si cancelaria. De asemenea, inaltii oaspeti au interactionat cu angajatii regiei si au avut parte de cateva surprize: o moneda cu efigia Regelui Mihai I realizata in fata Majestatii Sale Margareta, fapt ce a surprins-o puternic si i-a inundat ochii de lacrimi.
Un alt moment emotionant a fost prezentarea filmului vizitei la Monetaria Statului a Regelui Mihai I in urma cu aproape opt decenii. In stricta conexiune cu aceasta, in incinta Muzeului Regiei a fost realizat un panou special, ce simbolizeaza un arc peste timp, cu portretele Regelui Mihai I si Reginei Ana, fatada Monetariei Statului in centru si portretele Majestatii Sale Margareta si Altetei Sale Regale Principele Radu in dreapta. Panoul a fost semnat de catre cel doi invitati.
La final, in incinta Salii Carol I, inaltii oaspeti au semnat in Cartea de Onoare a institutiei, marcand un moment de mare insemnatate pentru Monetarie, dupa 78 de ani de la vizita Regelui Mihai I.